Lättfil är en fermenterad mjölkprodukt med lägre fetthalt än vanlig filmjölk. Den har en något tunnare konsistens och mild, något syrlig smak. Tillverkad genom mjölksyrajäsning och innehåller levande kulturer som ger den dess karakteristiska smak och konsistens.
Användningsområden
- Till frukost
- Som dryck
- I smoothies
- Som bas i dressingar
- Till müsli
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras kallt vid max 8°C. Bör konsumeras före utgångsdatum. Öppnad förpackning håller sig färsk 3-5 dagar.
Kultivering & historia
Fil är en traditionell svensk fermenterad mjölkprodukt som har varit en del av den svenska kosthistorien i generationer. Lättfil utvecklades som ett hälsosammare alternativ för de som vill minska sitt fettintag men fortfarande njuta av den klassiska svenska filsmaken.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
35
Protein
3.5 g
Kolhydrater
4.8 g
Fett
0.7 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Kalcium
120 mg
Vitamin B12
0.4 μg
Vitamin D
0.3 μg
Mineraler
Fosfor
90 mg
Kalium
150 mg
Hälsofördelar
- Innehåller probiotiska bakterier
- God källa till protein
- Låg fetthalt
- Främjar matsmältningen