Användningsområden
- I asiatiska soppor som ramen och miso
- Som garnering på sallader
- I wokrätter
- Som tillbehör till nudlar
- I grytor och fondue
Tips från kocken
Separera svamparna försiktigt från klustret innan tillagning
Tillaga endast kort tid för att behålla krispigheten
Skär bara bort den nedersta, något mörkare delen av stammen
Så Väljer Du Rätt
Välj enoki med fast, vit stam och små, fasta hattar. Undvik exemplar som är slemmiga, missfärgade eller har mörka fläckar. Svampen ska vara krispig och färsk i utseendet.
Roliga Smaker att Kombinera med Enoki
Smakprofil
Alternativ till Enoki
- Ostronskivling (samma mängd)
- Champinjoner (samma mängd)
- Shiitake (samma mängd)
Förvaring
Förvara i kylskåp i originalförpackningen eller i en papperspåse. Håller cirka en vecka om den förvaras torrt och svalt. Undvik att tvätta svampen före förvaring då fukt påskyndar försämringen.
Kultivering & historia
Enoki är en mycket populär svamp i det östasiatiska köket, särskilt i Japan där den kallas enokitake. Den används traditionellt i soppor, grytor och nudelsallader. I Sverige har svampen blivit alltmer populär i takt med det ökande intresset för asiatisk matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller B-vitaminer
- God källa till fiber