Gustavs Kitchen

Enoki

Enoki är en liten, vit svamp med långa, tunna stjälkar och små hattar. De växer i täta kluster och har en krispig textur med mild, något nötaktig smak. Odlade enoki är vita och långa medan vilda exemplar är kortare och brunare i färgen.

Användningsområden

  • I asiatiska soppor som ramen och miso
  • Som garnering på sallader
  • I wokrätter
  • Som tillbehör till nudlar
  • I grytor och fondue

Tips från kocken

Separera svamparna försiktigt från klustret innan tillagning

Tillaga endast kort tid för att behålla krispigheten

Skär bara bort den nedersta, något mörkare delen av stammen

Så Väljer Du Rätt

Välj enoki med fast, vit stam och små, fasta hattar. Undvik exemplar som är slemmiga, missfärgade eller har mörka fläckar. Svampen ska vara krispig och färsk i utseendet.

Roliga Smaker att Kombinera med Enoki

Enoki + sesamolja + citron
Sesamoljans nötiga smak kompletterar svampens milda karaktär medan citronen ger en fräsch syrlighet
Enoki + miso + ingefära
Misopastan ger umami och sälta medan ingefäran adderar värme och komplexitet
Enoki + vitlök + chili
En klassisk asiatisk kombination där vitlökens kraft och chilins hetta lyfter svampens subtila smaker

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Enoki

  • Ostronskivling (samma mängd)
  • Champinjoner (samma mängd)
  • Shiitake (samma mängd)

Förvaring

Förvara i kylskåp i originalförpackningen eller i en papperspåse. Håller cirka en vecka om den förvaras torrt och svalt. Undvik att tvätta svampen före förvaring då fukt påskyndar försämringen.

Kultivering & historia

Enoki är en mycket populär svamp i det östasiatiska köket, särskilt i Japan där den kallas enokitake. Den används traditionellt i soppor, grytor och nudelsallader. I Sverige har svampen blivit alltmer populär i takt med det ökande intresset för asiatisk matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
37
Protein
2.7 g
Kolhydrater
5.1 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.7 g

Vitaminer

Vitamin B3
5.5 mg
Vitamin B2
0.2 mg
Vitamin D
0.4 μg

Mineraler

Kalium
340 mg
Fosfor
76 mg
Magnesium
16 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller B-vitaminer
  • God källa till fiber

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept