Emmermjöl är ett fullkornsmjöl gjort av emmer, en gammal sorts vete med lägre avkastning men högre näringsvärde än modernt vete. Det har en nötig, något intensivare smak än vanligt vetemjöl och en mörkare färg. Mjölet är mindre bearbetat och innehåller mer fibrer och näringsämnen.
Användningsområden
- Bakning av bröd
- Bakverk
- Pasta
- Pannkakor
- Klimp och dumplings
Så Väljer Du Rätt
Välj ekologiskt emmermjöl för bästa kvalitet och smak. Se till att mjölet är färskt och förvaras torrt och mörkt.
Roliga Smaker att Kombinera med Emmermjöl
Emmermjöl + rostad lök + timjan
Den nötiga mjölsmaken kompletteras av den syrliga rostade löken och timjanens örtkraftighet
Emmermjöl + honung + valnötter
Honungens sötma balanserar mjölets jordiga ton, medan valnötterna tillför en krispig textur och extra nötighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Emmermjöl
- Dinkel (1:1)
- Fullkornsvete (1:1)
- Grahamsmjöl (1:1)
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Emmermjöl är ett av de äldsta odlade sädeslagen och har använts sedan den neolitiska perioden. Det är en ursprunglig, oförädlad form av vete som har behållit många av sina ursprungliga genetiska egenskaper. I Sverige har det under senare år blivit populärt bland hantverksbagare och matentusiaster som söker efter mer ursprungliga och näringsrika alternativ till vanligt vetemjöl.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
340
Protein
14 g
Kolhydrater
72 g
Fett
2 g
Fiber
10 g
Vitaminer
Vitamin B1
0.4 mg
Vitamin B3
5.5 mg
Vitamin E
0.3 mg
Mineraler
Järn
3.8 mg
Magnesium
130 mg
Zink
3.3 mg
Hälsofördelar
- Högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl
- Rik på fibrer
- Innehåller mer mineraler och vitaminer
- Lättare att smälta än modernt vete