Cannellinibönor är stora, krämvita bönor med en mild, nötaktig smak och len konsistens. De är kända för sin förmåga att ta upp smaker från andra ingredienser samtidigt som de behåller sin form vid tillagning. Bönorna är en viktig ingrediens i italiensk matlagning och passar utmärkt i soppor, grytor och sallader.
Användningsområden
- I italienska soppor och grytor
- Som bas i vegetariska röror och patéer
- I sallader
- Som sidorätt med olivolja och örter
- I pastarätter
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade bönor över natten för bästa resultat
Tillsätt salt först när bönorna är nästan färdigkokta för att undvika seg konsistens
Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor och såser
Roliga Smaker att Kombinera med Cannellinibönor
Cannellinibönor + citron + rosmarin
Den friska citrussmaken och rosmarinens aromatiska ton lyfter bönornas milda smak
Cannellinibönor + soltorkade tomater + basilika
En klassisk italiensk kombination där tomaternas sötma och basilikans fräschör kompletterar bönorna
Cannellinibönor + grönkål + vitlök
En näringsrik kombination där grönkålens beska balanseras av bönornas krämighet och vitlökens styrka
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Cannellinibönor
- Stora vita bönor (samma mängd)
- Vita kidneybönar (samma mängd)
- Borlottibönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade cannellinibönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp 3-4 dagar och kan frysas i upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Cannellinibönor är en central ingrediens i det italienska köket, särskilt i Toscana där de används i klassiska rätter som ribollita och minestrone. De kallas ibland för "vita kidneyböner" och har blivit alltmer populära i det moderna köket tack vare sin mångsidighet och höga näringsvärde.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
333
Protein
23.4 g
Kolhydrater
60.1 g
Fett
0.9 g
Fiber
24.4 g
Vitaminer
Folat
394 μg
Tiamin (B1)
0.3 mg
Vitamin B6
0.4 mg
Mineraler
Järn
6.7 mg
Kalcium
147 mg
Magnesium
113 mg
Kalium
1359 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- Bra källa till järn och kalcium
- Lågt glykemiskt index
- Hjälper till att stabilisera blodsockret
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck jämfört med animaliskt protein.
Kokvattnet kan användas som buljong, torkade bönor har lång hållbarhet.