Brunkulla är en liten till medelstor svamp med en brunaktig till gråbrun hatt som har en något sliskig yta när den är fuktig. Hatten är konvex till plan och kan bli upp till 6 cm bred. Foten är vitaktig till ljusbrunt och har en något smörartad konsistens, vilket har gett den dess vetenskapliga namn 'butyracea' (smörlik).
Användningsområden
- I svampstuvningar
- Som tillbehör till kött
- I soppor
- Stekt som garnering
- I omeletter
Så Väljer Du Rätt
Välj svampar som är fasta och torra, utan slemmiga partier. Se till att de har en jämn brunaktig färg utan mörkare fläckar eller tecken på röta.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Brunkulla
- Kantarell (samma mängd)
- Trattkantarell (samma mängd)
- Shiitake (något mindre mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September
Oktober
Förvaring
Förvara i kylskåp i en papperspåse eller luftig behållare. Används helst inom 3-4 dagar efter plockning. Kan också torkas eller frysas för längre förvaring.
Kultivering & historia
Brunkulla är en mindre känd matsvamp som växer vilt i svenska skogar, särskilt i barrskogsområden. Den är inte lika populär som kantareller eller trattkantareller, men uppskattas av svampkännare för sin unika smak och konsistens.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
25
Protein
2.5 g
Kolhydrater
3.5 g
Fett
0.5 g
Fiber
1.8 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- Källa till protein
- Innehåller antioxidanter