Gustavs Kitchen

Utegående hönsägg

Ägg från höns som har tillgång till utomhusvistelse och naturlig miljö. Dessa höns kan röra sig fritt utomhus, picka i marken, äta insekter och ha ett mer naturligt beteende jämfört med burhöns. Äggen kännetecknas ofta av en rikare smak och mörkare gulefärg på grund av hönsornas varierade diet.

Användningsområden

  • Bakning
  • Matlagning
  • Äggröra
  • Omeletter
  • Äggakaka
  • Ägghalvor

Så Väljer Du Rätt

Välj ägg med hela, rena och oskadade skal. Kontrollera bäst-före-datum och förvara kylt. Ju mörkare gulefärg, desto mer varierad diet har hönan haft.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras i kylskåp vid max 8°C. Bör inte förvaras i kylskåpsdörren där temperaturen varierar. Håller sig färska i upp till 4 veckor efter värpning.

Kultivering & historia

I Sverige har intresset för djurvälfärd och etiskt producerade livsmedel ökat kraftigt. Utegående hönsägg representerar en mer hållbar och djurvänlig produktionsmetod som värdesätts av medvetna konsumenter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
6.3 g
Kolhydrater
0.4 g
Fett
4.8 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin D
1.1 μg
Vitamin B12
0.6 μg
Vitamin A
80 μg

Mineraler

Fosfor
99 mg
Selen
20 μg
Zink
1.3 mg

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
  • Bra källa till D-vitamin
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept