Gustavs Kitchen

Spätta

Spätta är en plattfisk med en karakteristisk platt kropp och båda ögonen på samma sida. Den har en gråbrun till olivbrun ovansida som hjälper den att kamouflera sig mot havsbottnen. Köttet är vitt, fast och mild i smaken, vilket gör den populär inom matlagning.

Användningsområden

  • Stekt
  • Panerad
  • I fiskgratäng
  • Som fiskpinnar
  • I fisksoppa

Tips från kocken

Undvik att överlaga, då fisken snabbt kan bli torr

Krydda försiktigt för att inte dölja den naturliga smaken

Servera med citron för att lyfta smaken

Så Väljer Du Rätt

Välj spätta med fast, vitt kött utan missfärgningar. Den ska ha en fräsch havslukt och ögonen ska vara klara och blankt.

Roliga Smaker att Kombinera med Spätta

Spätta + brynt smör + kapris
Det brynta smörets nötiga toner kompletterar fiskens milda smak, medan kaprisen tillför en pikant syrlighet
Spätta + citron + dill
En klassisk nordisk kombination där citronen höjer fiskens fräschör och dillen ger en örtig touch

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Spätta

  • Torsk (samma mängd)
  • Sej (samma mängd)
  • Vitling (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara rå fisk i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

I Sverige är spätta en traditionell fisk som ofta serveras stekt, panerad eller som del i fiskrätter. Den är särskilt populär längs västkusten där den fiskas färsk. Spätta har länge varit en viktig del av det nordiska matarvet, särskilt i kustregioner.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
90
Protein
18 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
5 µg
B12
1.5 µg

Mineraler

Selen
30 µg
Fosfor
200 mg

Hälsofördelar

  • Låg kaloriinnehåll
  • Rik på protein
  • God källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som selen och fosfor

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept