Sesammjöl är ett glutenfritt mjöl framställt av malda sesamfrön. Det har en mild, nötig smak och är rikt på näring. Används ofta i bakverk, som panering eller som proteinrikt tillskott i matlagning. Mjölet har en ljus till mörkbrun färg beroende på hur rostade sesamfröna är.
Användningsområden
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Sesammjöl
- Mandelmjöl (samma mängd)
- Kokosmjöl (något mindre mängd)
- Kikärtsmjöl (samma mängd)
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, mörk plats. Kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet, upp till 6 månader. Undvik fukt och direkt solljus.
Kultivering & historia
Sesammjöl har länge använts i matlagning i Mellanöstern, Asien och delar av Afrika. Det är särskilt populärt i länder som Indien, Japan och Turkiet, där sesamfrön är en viktig ingrediens i traditionell matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
186
Protein
20.5 g
Kolhydrater
23.5 g
Fett
12.9 g
Fiber
16.9 g
Vitaminer
Mineraler
Allergivarningar
- Innehåller sesamfrön