Gustavs Kitchen

Sandskädda

Sandskädda är en plattfisk med en gråbrun till sandfärgad ovansida som hjälper den att kamouflera sig mot havsbottnen. Den har en något ojämn kropp med små knölar och lever mestadels på grunt vatten med sandig eller grusig botten. Fisken har ett vitt, milt och segt kött som passar utmärkt till olika matlagningsmetoder.

Användningsområden

  • Stekt
  • Gratinerad
  • I fiskgratäng
  • Panerad
  • I fisksoppa

Tips från kocken

Undvik att överlaga då fisken lätt blir torr

Passar bra med citron och örter

Kan ersättas med andra vita fiskar som rödspätta

Så Väljer Du Rätt

Välj fisk med fast, blank och fuktig hud. Lukten ska vara mild och havslik, inte sur eller stark. Ögonen ska vara klara och något konvexa.

Roliga Smaker att Kombinera med Sandskädda

Sandskädda + citron + kapris
Citronens syra och kaprins sälta lyfter fram fiskens milda smak
Sandskädda + dill + brynt smör
Det brynta smörets nötiga toner kompletterar fiskens milda karaktär, medan dillen tillför fräschör

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sandskädda

  • Rödspätta (samma mängd)
  • Torsk (samma mängd)
  • Kolja (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras kallt och täckt i kylskåp. Konsumera helst inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige är sandskädda en mindre känd fisk jämfört med andra plattfiskar som rödspätta eller piggvar, men den är en uppskattad fångst bland yrkesfiskare i Nordsjön och Skagerack.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
15.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
5 μg
B12
1.5 μg

Mineraler

Selen
35 μg
Fosfor
200 mg

Hälsofördelar

  • Låg kaloriinnehåll
  • Rik på protein
  • God källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som selen och fosfor

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept