Gustavs Kitchen

Ruccola

Ruccola är en kryddig bladgrönt med karakteristiskt peppriga, nötiga och något bittra blad. Bladen är mörkgröna och flikiga med en delikat struktur. Den kraftiga smaken gör den till ett populärt inslag i sallader och som garnering.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som garnering på pizza
  • I smörgåsar och wraps
  • Som topping på pasta
  • I pesto
  • Som garnering på färdiga rätter

Tips från kocken

Tillsätt ruccola i sista minuten till varma rätter för att bevara dess spänst och pepprighet

Större blad tenderar att vara mer peppriga än små

Kombinera gärna med milda ingredienser för att balansera den starka smaken

Så Väljer Du Rätt

Välj ruccola med fräscha, mörkgröna blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och inte slokande. Undvik buntar med slemmiga eller skrynkliga blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Ruccola

Ruccola + päron + valnötter + getost
Söta päron balanserar ruccolans pepprighet medan valnötter adderar krispighet och getost ger en krämig syrlighet
Ruccola + jordgubbar + balsamico + svartpeppar
Jordgubbarnas sötma möter ruccolans pepprighet, förstärkt av svartpeppar och balsamicons syrlighet
Ruccola + rostade betor + honung + timjan
Betornas jordiga sötma kompletterar ruccolans beskhet medan honung och timjan adderar aromtisk värme

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Ruccola

  • Vattenkrasse (samma mängd)
  • Babyspenat (samma mängd)
  • Maskros (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Förvara ruccola i kylskåp i originalförpackningen eller i en plastpåse med hushållspapper som absorberar fukt. Håller cirka 3-5 dagar om den förvaras rätt. Tvätta först precis innan användning.

Kultivering & historia

Ruccola har använts i medelhavsköket sedan romartiden. I Sverige blev den populär under 1990-talet som en del av den italienska mattrenden. Idag är den en självklar ingrediens i det moderna svenska köket, särskilt uppskattad i sallader och på pizzor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
25
Protein
2.6 g
Kolhydrater
3.7 g
Fett
0.7 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin K
108 μg
Vitamin C
15 mg
Vitamin A
1424 IU
Folat
97 μg

Mineraler

Kalcium
160 mg
Kalium
369 mg
Magnesium
47 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • God källa till vitamin K
  • Innehåller folat
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Använd hela bladen, även stjälkarna kan ätas. Förvara rätt för att minimera svinn..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept