Användningsområden
- I sallader
- Som garnering på pizza
- I smörgåsar och wraps
- Som topping på pasta
- I pesto
- Som garnering på färdiga rätter
Tips från kocken
Tillsätt ruccola i sista minuten till varma rätter för att bevara dess spänst och pepprighet
Större blad tenderar att vara mer peppriga än små
Kombinera gärna med milda ingredienser för att balansera den starka smaken
Så Väljer Du Rätt
Välj ruccola med fräscha, mörkgröna blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och inte slokande. Undvik buntar med slemmiga eller skrynkliga blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Ruccola
Smakprofil
Alternativ till Ruccola
- Vattenkrasse (samma mängd)
- Babyspenat (samma mängd)
- Maskros (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara ruccola i kylskåp i originalförpackningen eller i en plastpåse med hushållspapper som absorberar fukt. Håller cirka 3-5 dagar om den förvaras rätt. Tvätta först precis innan användning.
Kultivering & historia
Ruccola har använts i medelhavsköket sedan romartiden. I Sverige blev den populär under 1990-talet som en del av den italienska mattrenden. Idag är den en självklar ingrediens i det moderna svenska köket, särskilt uppskattad i sallader och på pizzor.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- God källa till vitamin K
- Innehåller folat
- Lågt kaloriinnehåll