Gustavs Kitchen

Potatismjöl (stärkelse)

Potatismjöl är en fin, vit pulverformig stärkelse som utvinns från potatis. Det är glutenfritt och används ofta som förtjockningsmedel i matlagning och bakning. Till skillnad från vanligt mjöl har potatismjöl en neutral smak och ger en blank, len konsistens åt såser, grytor och bakverk.

Användningsområden

  • Förtjocka såser
  • Binda ihop grytor
  • Bakning
  • Panering
  • Göra såser blankt och glansigt

Så Väljer Du Rätt

Välj potatismjöl som är rent vitt, utan klumpar och med fräsch doft. Kontrollera utgångsdatum och förvara i tät behållare.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Potatismjöl (stärkelse)

  • Majsstärkelse (samma mängd)
  • Arrowrot (något mindre mängd)
  • Rismjöl (samma mängd)

Förvaring

Förvaras torrt och svalt i väl försluten behållare. Håller sig färskt i upp till 2 år om det förvaras rätt.

Kultivering & historia

I det svenska köket används potatismjöl flitigt för att göra såser krämigare, förtjocka soppor och som bindemedel i olika recept. Det är särskilt populärt i traditionella rätter som brunsås och andra klassiska svenska såser.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
358
Protein
0.3 g
Kolhydrater
88.1 g
Fett
0.1 g
Fiber
0.5 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Lågt proteininnehåll
  • Lätt att smälta
  • Glutenfritt alternativ

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept