Potatismjöl är en fin, vit pulverformig stärkelse som utvinns från potatis. Det är glutenfritt och används ofta som förtjockningsmedel i matlagning och bakning. Till skillnad från vanligt mjöl har potatismjöl en neutral smak och ger en blank, len konsistens åt såser, grytor och bakverk.
Användningsområden
- Förtjocka såser
- Binda ihop grytor
- Bakning
- Panering
- Göra såser blankt och glansigt
Så Väljer Du Rätt
Välj potatismjöl som är rent vitt, utan klumpar och med fräsch doft. Kontrollera utgångsdatum och förvara i tät behållare.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Potatismjöl (stärkelse)
- Majsstärkelse (samma mängd)
- Arrowrot (något mindre mängd)
- Rismjöl (samma mängd)
Förvaring
Förvaras torrt och svalt i väl försluten behållare. Håller sig färskt i upp till 2 år om det förvaras rätt.
Kultivering & historia
I det svenska köket används potatismjöl flitigt för att göra såser krämigare, förtjocka soppor och som bindemedel i olika recept. Det är särskilt populärt i traditionella rätter som brunsås och andra klassiska svenska såser.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
358
Protein
0.3 g
Kolhydrater
88.1 g
Fett
0.1 g
Fiber
0.5 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt proteininnehåll
- Lätt att smälta
- Glutenfritt alternativ