Gustavs Kitchen

Plommon, gröna

Gröna plommon är omogna plommon som skördas tidigt. De har en fast, krispig textur och en syrlig, något bitter smak. Trots sin omogna karaktär används de i många maträtter och är särskilt populära i mellanöstern och asiatisk matlagning.

Användningsområden

  • Picklade som tillbehör
  • I sallader
  • Som snacks med salt
  • I såser och chutneys
  • Som garnering till kötträtter

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, jämnt gröna plommon utan bruna fläckar eller mjuka partier. De ska kännas hårda när man klämmer lätt på dem.

Roliga Smaker att Kombinera med Plommon, gröna

Gröna plommon + chili + salt
En klassisk kombination där hettan och saltet balanserar plommonens syrliga smak
Gröna plommon + honung + mynta
Honungens sötma mjukar upp syrligheten medan myntan tillför friskhet
Gröna plommon + vitlök + olivolja
En medelhavsinspirerad kombination perfekt för sallader och marinader

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Plommon, gröna

  • Omogna päron (samma mängd)
  • Gröna äpplen (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp där de håller cirka 1-2 veckor. Kan också picklas för längre hållbarhet.

Kultivering & historia

Gröna plommon är en viktig ingrediens i det mellanösternska köket där de ofta används i sallader, picklas eller äts som snacks. I Sverige är de mindre vanliga men har börjat dyka upp i specialbutiker och på etniska marknader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
46
Protein
0.7 g
Kolhydrater
11.4 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.4 g

Vitaminer

Vitamin C
10.8 mg
Vitamin A
345 IU

Mineraler

Kalium
157 mg
Magnesium
7 mg

Hälsofördelar

  • Rika på vitamin C
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till fiber
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept