Användningsområden
- Refried beans (mosade bönor)
- Mexikanska bönrätter
- Soppor och grytor
- Sallader
- Vegetariska biffar
Tips från kocken
Blötlägg alltid bönorna över natten för bästa resultat och kortare koktid
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda
Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller för att späda såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. De ska vara jämnt färgade med tydliga fläckar. Undvik bönor som ser dammiga ut eller har tecken på insektsangrepp.
Roliga Smaker att Kombinera med Pintobönor
Smakprofil
Alternativ till Pintobönor
- Kidneybönor (samma mängd)
- Borlottibönor (samma mängd)
- Svarta bönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade pintobönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas i upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Pintobönor är en grundpelare i mexikansk och latinamerikansk matlagning. De är särskilt populära i chili con carne, refried beans och olika grytor. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med det ökande intresset för mexikansk mat och vegetarisk kosthållning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög fiberhalt
- Bra källa till järn
- Innehåller antioxidanter
- Lågt glykemiskt index