Gustavs Kitchen

Pintobönor

Pintobönor är medelstora, spräckliga bönor med en ljusbrun grundfärg och mörkbruna fläckar. När de kokas blir de enfärgat bruna och får en krämig, mjuk konsistens. De har en mild, nötig smak som gör dem mycket mångsidiga i matlagningen.

Användningsområden

  • Refried beans (mosade bönor)
  • Mexikanska bönrätter
  • Soppor och grytor
  • Sallader
  • Vegetariska biffar

Tips från kocken

Blötlägg alltid bönorna över natten för bästa resultat och kortare koktid

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda

Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller för att späda såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. De ska vara jämnt färgade med tydliga fläckar. Undvik bönor som ser dammiga ut eller har tecken på insektsangrepp.

Roliga Smaker att Kombinera med Pintobönor

Pintobönor + rostad sötpotatis + lime
Sötpotatisens sötma kompletterar bönornas krämighet medan limen ger en fräsch syrlighet
Pintobönor + rostad majs + chipotle
En klassisk mexikansk kombination där majsens sötma möter chipotlens rökiga hetta
Pintobönor + avokado + färsk tomat
Avokadons krämighet och tomatens syrlighet skapar en perfekt balans med bönorna

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Pintobönor

  • Kidneybönor (samma mängd)
  • Borlottibönor (samma mängd)
  • Svarta bönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade pintobönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas i upp till 6 månader.

Kultivering & historia

Pintobönor är en grundpelare i mexikansk och latinamerikansk matlagning. De är särskilt populära i chili con carne, refried beans och olika grytor. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med det ökande intresset för mexikansk mat och vegetarisk kosthållning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
347
Protein
21 g
Kolhydrater
63 g
Fett
1.2 g
Fiber
15 g

Vitaminer

Folat
294 μg
Tiamin (B1)
0.5 mg
Vitamin B6
0.4 mg

Mineraler

Järn
5.1 mg
Kalium
1393 mg
Magnesium
176 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Hög fiberhalt
  • Bra källa till järn
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt glykemiskt index

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept