Användningsområden
- I grytor och soppor som förtjockningsmedel
- Friterad som snacks
- Grillad som sidorätt
- Stekt med kryddor
- I curryrätter
Tips från kocken
Skär eller tillaga okra hel för att minimera den slemmiga konsistensen
Marinera i vinäger innan tillagning kan minska slemmigheten
Torka okran noga innan fritering för bästa resultat
Så Väljer Du Rätt
Välj små till medelstora okra (5-10 cm) som är fast och ljust till mörkgröna. Undvik de som är mjuka, har bruna fläckar eller är mycket stora då dessa tenderar att vara träiga.
Smakprofil
Alternativ till Okra
- Grön sparris (samma mängd)
- Haricots verts (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara färsk okra i kylskåp i en perforerad plastpåse upp till en vecka. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt påskyndar förruttnelse. Kan också frysas efter lätt blanchering.
Kultivering & historia
Okra är en viktig ingrediens i det västafrikanska, kreolska och sydstatsamerikanska köket. Den är särskilt känd för sin roll i gumbo, en traditionell kreolsk gryta. I Sverige har okra blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till fiber
- Innehåller viktiga mineraler som kalium och magnesium
- Lågt kaloriinnehåll