Gustavs Kitchen

Okra

Okra är en grön, avlång grönsak med en karakteristisk spetsig form. Den har en mild, något nötaktig smak och en säregen konsistens som blir slemmig när den skärs upp och tillagas. Insidan innehåller små, vita frön och en klibbig vätska som fungerar som naturlig förtjockningsmedel i grytor och soppor.

Användningsområden

  • I grytor och soppor som förtjockningsmedel
  • Friterad som snacks
  • Grillad som sidorätt
  • Stekt med kryddor
  • I curryrätter

Tips från kocken

Skär eller tillaga okra hel för att minimera den slemmiga konsistensen

Marinera i vinäger innan tillagning kan minska slemmigheten

Torka okran noga innan fritering för bästa resultat

Så Väljer Du Rätt

Välj små till medelstora okra (5-10 cm) som är fast och ljust till mörkgröna. Undvik de som är mjuka, har bruna fläckar eller är mycket stora då dessa tenderar att vara träiga.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Okra

  • Grön sparris (samma mängd)
  • Haricots verts (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara färsk okra i kylskåp i en perforerad plastpåse upp till en vecka. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt påskyndar förruttnelse. Kan också frysas efter lätt blanchering.

Kultivering & historia

Okra är en viktig ingrediens i det västafrikanska, kreolska och sydstatsamerikanska köket. Den är särskilt känd för sin roll i gumbo, en traditionell kreolsk gryta. I Sverige har okra blivit mer tillgänglig genom ökad immigration och växande intresse för internationell matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
33
Protein
2 g
Kolhydrater
7 g
Fett
0.2 g
Fiber
3.2 g

Vitaminer

Vitamin C
23 mg
Vitamin K
31.3 μg
Folat
60 μg

Mineraler

Kalium
299 mg
Magnesium
57 mg
Kalcium
82 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till fiber
  • Innehåller viktiga mineraler som kalium och magnesium
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt när den odlas lokalt, högre vid import.
Hela grönsaken kan användas, inklusive blad och blommor som är ätbara.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept