Gustavs Kitchen

Musslor, blå

Blå musslor är marina blötdjur med ett mörkblått till svartaktigt skal som lever fastsatta vid klippor, stenar och andra fasta underlag längs kusterna. De har en mjuk, ätbar kropp inuti ett tvådelat, symmetriskt skal och är kända för sin rika, salta smak som fångar havets essens.

Användningsområden

  • Ångade i vitvin
  • I fisksoppor
  • Som tillbehör till pasta
  • I marinerade rätter
  • Grillad som förrätt

Så Väljer Du Rätt

Välj musslor som är stängda eller som stänger sig när de knackas lätt. Ska lukta friskt av havet, inte unket. Ska vara hela och utan sprickor i skalet.

Roliga Smaker att Kombinera med Musslor, blå

Blå musslor + vitlök + persilja + vitt vin
En klassisk kombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och det vita vinets syrlighet lyfter fram musslornas naturliga havssälta
Blå musslor + curry + kokosmjölk
En krämig, aromatisk variant där curryn ger djup och kokosmjölken mjukhet åt de salta musslorna

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Musslor, blå

  • Ostron (samma mängd)
  • Venusmusslor (samma mängd)
  • Hjärtmusslor (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
September
Oktober
November

Förvaring

Förvaras kallt, helst på is. Ska användas samma dag som de är köpta. Förvara levande musslor i en öppen skål i kylskåp täckta med en fuktig kökshandduk.

Kultivering & historia

I Sverige är blå musslor en älskad delikatess, särskilt populära i västkustens matlagning. De används flitigt i klassiska rätter som musslor i vitvin, musslorsoppa och som ingrediens i pastarätter och skaldjursplatåer.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
86
Protein
12.3 g
Kolhydrater
3.7 g
Fett
2.1 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
20 μg
D
4 μg

Mineraler

Järn
3.4 mg
Zink
2.3 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur
  • Kan utlösa allergiska reaktioner

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • God källa till järn och zink
  • Lågt i kalorier

Miljöpåverkan

Vatten: Mycket lågt, då musslor är naturliga filtrerare som renar havsvatten.
Växthusgaser: Lågt, särskilt vid lokalt fiske.
Hela musslan kan ätas, minimalt matsvinn.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept