Gustavs Kitchen

Kungsfisk (rödfisk)

Kungsfisk, även kallad rödfisk, är en vit fisk med ett fast, milt och sött kött. Den har en ljusröd till orange-röd färg och lever i kalla, djupa havsområden. Fisken är relativt platt med stora ögon och en kraftig kropp, vilket gör den väl anpassad till de kalla nordiska haven.

Användningsområden

  • Fiskesoppa
  • Gratänger
  • Stekt fisk
  • Fiskgratäng
  • Fiskpinnar

Så Väljer Du Rätt

Välj kungsfisk som har en fast, blank och fuktig yta. Den ska ha en mild havsdoft utan stark fiskluk. Färgen ska vara ljusröd till orange och köttet ska vara fast och genomskinligt.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvara rå kungsfisk i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

I Norge och Island är kungsfisk en traditionell matfisk som har varit viktig för kustsamhällenas försörjning i generationer. Den används ofta i soppor, gratänger och stekta rätter, och är särskilt populär i nordiska fiskesamhällen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
82
Protein
17.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
5 μg
B12
1.2 μg

Mineraler

Selen
40 μg
Fosfor
250 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Lågt fettinnehåll
  • God källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som selen och fosfor

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept