Gustavs Kitchen

Hönsägg, L

Hönsägg är ett näringsrikt livsmedel med ett vitt eller brunt skal, beroende på hönans ras. De består av ett gult äggguld omgivet av ett genomskinligt äggvitt. Ägg är en mångsidig ingrediens som används i matlagning och bakning över hela världen.

Användningsområden

  • Bakning
  • Omelett
  • Äggröra
  • Äggakaka
  • Ägghalvor
  • Pajfyllning
  • Sallader

Tips från kocken

Låt ägg ligga i rumstemperatur innan tillagning för jämnare resultat

Färska ägg är bäst för pocherade och hårdkokta ägg

Äldre ägg fungerar bättre för bakning

Så Väljer Du Rätt

Välj ägg utan sprickor eller märken. Kontrollera utgångsdatum. Ju färskare ägg, desto bättre resultat vid matlagning.

Roliga Smaker att Kombinera med Hönsägg, L

Ägg + tryffel + parmesan
En lyxig kombination där tryffelns jordiga smak möter äggets krämighet och parmesanens sälta
Ägg + avokado + chili
Avokadons krämighet balanserar äggets protein, medan chilin ger en het kick

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Hönsägg, L

  • Äggersättning (enligt förpackning)
  • Linfrön (1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten per ägg)
  • Bananmos (1/4 banan per ägg)

Förvaring

Förvaras svalt och mörkt, helst i kylskåp. Håller sig färska i upp till 3-5 veckor efter inköpsdatum. Ska inte förvaras i dörrfacket där temperaturen varierar.

Kultivering & historia

Ägg är en grundläggande ingrediens i det svenska köket och används i allt från frukost till bakverk, sallader och huvudrätter. I Sverige är det vanligt att ha egna höns eller köpa ägg från lokala producenter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
6.3 g
Kolhydrater
0.6 g
Fett
4.8 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin A
270 IU
Vitamin D
41 IU
Vitamin E
0.5 mg
Vitamin B12
0.6 mcg

Mineraler

Kalcium
28 mg
Järn
0.9 mg
Zink
0.6 mg

Allergivarningar

  • Innehåller äggprotein som kan orsaka allergiska reaktioner

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
  • Bra för ögonhälsa
  • Stödjer muskeluppbyggnad

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept