Bruna ägg är ägg från hönsraser med brunare fjäderdräkt, som ofta har sitt ursprung i lantraser. De skiljer sig inte nämnvärt i näringsvärde från vita ägg, utan färgen beror på hönans ras. Äggen har ett tjockt, brunt skal och en gul till orangegul äggula.
Användningsområden
- Bakning
- Matlagning
- Äggröra
- Omelett
- Äggakaka
- Ägghalvor
Så Väljer Du Rätt
Välj ägg utan sprickor eller skador på skalet. Kontrollera datum och förvara dem kallt. Ju färskare ägg, desto bättre kvalitet och smak.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras svalt och torrt, helst i kylskåp. Ska inte förvaras i rumstemperatur längre än nödvändigt. Används helst före utgångsdatum.
Kultivering & historia
I Sverige är bruna ägg lika vanliga som vita ägg. Många konsumenter tror felaktigt att bruna ägg är nyttigare, men skillnaden ligger enbart i hönans ras, inte i äggets kvalitet.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
70
Protein
6 g
Kolhydrater
0.4 g
Fett
5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
1.1 μg
B12-vitamin
0.6 μg
Riboflavin (B2)
0.2 mg
Mineraler
Fosfor
99 mg
Selen
20 μg
Zink
1.3 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
- Bra källa till D-vitamin
- Innehåller antioxidanter