Användningsområden
- Ångkokta som tillbehör
- I grytor och soppor
- Wokade med andra grönsaker
- I sallader
- Inlagda
Tips från kocken
Blanchera bönorna snabbt för att behålla den gröna färgen och krispigheten
Skär av ändarna precis före tillagning för bästa resultat
Undvik att överkoka - de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd
Så Väljer Du Rätt
Välj bönor som är fasta och krispiga med en klar, grön färg. De ska knäckas lätt när man böjer dem. Undvik bönor som är sladdriga, har bruna fläckar eller är mjuka.
Roliga Smaker att Kombinera med Gröna bönor
Smakprofil
Alternativ till Gröna bönor
- Sockerärtor (samma mängd)
- Haricots verts (samma mängd)
- Sparris (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara färska gröna bönor i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. De håller sig fräscha i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta bönorna innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. För långtidsförvaring kan de blancheras och frysas.
Kultivering & historia
Gröna bönor är en populär grönsak i det svenska köket och serveras ofta som tillbehör till olika maträtter. De är särskilt uppskattade under sommar och höst när de finns färska. I svensk mattradition är de vanliga i grytor, som tillbehör till kött, eller lätt kokta som en fräsch grönsak.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- God källa till antioxidanter
- Innehåller viktiga vitaminer och mineraler