Gustavs Kitchen

Gröna bönor

Gröna bönor är långa, spröda baljväxter med en frisk, grön smak. De är krispiga när de är färska och har en slank, cylindrisk form. Bönorna är ljust till mörkgröna och innehåller små frön inuti baljan.

Användningsområden

  • Ångkokta som tillbehör
  • I grytor och soppor
  • Wokade med andra grönsaker
  • I sallader
  • Inlagda

Tips från kocken

Blanchera bönorna snabbt för att behålla den gröna färgen och krispigheten

Skär av ändarna precis före tillagning för bästa resultat

Undvik att överkoka - de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd

Så Väljer Du Rätt

Välj bönor som är fasta och krispiga med en klar, grön färg. De ska knäckas lätt när man böjer dem. Undvik bönor som är sladdriga, har bruna fläckar eller är mjuka.

Roliga Smaker att Kombinera med Gröna bönor

Gröna bönor + rostade hasselnötter + citron
Nötterna ger en rostad, krämig kontrast till bönornas krispighet medan citronen tillför friskhet
Gröna bönor + sesam + ingefära
En asiatisk twist där sesamens nötighet möter ingefärans hetta och bönornas milda smak
Gröna bönor + pancetta + salvia
En italiensk klassiker där det salta från pancettan gifter sig perfekt med salvians aromatiska noter

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Gröna bönor

  • Sockerärtor (samma mängd)
  • Haricots verts (samma mängd)
  • Sparris (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara färska gröna bönor i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. De håller sig fräscha i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta bönorna innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. För långtidsförvaring kan de blancheras och frysas.

Kultivering & historia

Gröna bönor är en populär grönsak i det svenska köket och serveras ofta som tillbehör till olika maträtter. De är särskilt uppskattade under sommar och höst när de finns färska. I svensk mattradition är de vanliga i grytor, som tillbehör till kött, eller lätt kokta som en fräsch grönsak.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
31
Protein
1.8 g
Kolhydrater
7 g
Fett
0.2 g
Fiber
3.4 g

Vitaminer

Vitamin C
12.2 mg
Vitamin A
690 IU
Vitamin K
43 μg
Folat
33 μg

Mineraler

Kalium
209 mg
Kalcium
37 mg
Magnesium
25 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • God källa till antioxidanter
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela bönan kan användas, inga delar behöver slängas förutom ändarna.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept