Enbär är små, mörkblå till svartblå bär från en städsegrön buske. De har en distinkt, aromatisk och något bitter smak med inslag av tallskog och vildmark. Används främst som krydda i matlagning, särskilt till vilt och marinader, och är känd som huvudingrediensen i gin.
Användningsområden
- Krydda till viltmat
- Marinader för kött
- Smaksättning av sprit
- Pickles och inläggningar
- Kryddblandningar
Så Väljer Du Rätt
Välj enbär som är hela, mörkt blå till svarta, och har en stark, aromatisk doft. Undvik bär som ser torra eller skrumpna ut.
Roliga Smaker att Kombinera med Enbär
Enbär + rödvin + rosmarin
En djup, aromatisk kombination som lyfter smakerna i viltgrytor och marinader
Enbär + citron + honung
Balanserar den bittra enbärssmaken med sötma och syrlighet, perfekt för dressingar och marinader
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Enbär
- Enriskvast (samma mängd)
- Rosmarin (något mindre mängd)
- Timjan (något mindre mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvara torra enbär i en tät burk på en mörk, sval plats. Håller sig färska i upp till ett år.
Kultivering & historia
Enbär har en lång tradition i nordisk matlagning och har använts både som krydda och medicinalväxt sedan urminnes tider. I Sverige är enbär särskilt förknippat med viltmat och traditionell husmanskost, särskilt i skogsbygder.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
4
Protein
0.1 g
Kolhydrater
0.7 g
Fett
0.2 g
Fiber
0.5 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Kan ha anti-inflammatoriska egenskaper
- Stödjer matsmältningen