Gustavs Kitchen

Donutpersika

Donutpersikan, även känd som plattad persika, är en unik variant av persika med en karakteristisk platt, ringformad form som påminner om en munk. Den har ett sött, saftigt fruktkött med en mild och delikat persikesmak. Skalet är tunt och har en blandning av röda och gula toner.

Användningsområden

  • Äts färsk som snack
  • I fruktsallader
  • Som garnering på desserter
  • I smoothies
  • Grillad med honung

Tips från kocken

Perfekt för presentation tack vare sin unika form

Mognar snabbare än vanliga persikor, så håll extra koll

Passar utmärkt att grilla tack vare sin platta form

Så Väljer Du Rätt

Välj frukter som har en jämn färg och är fasta men ger något efter vid lätt tryck. Undvik frukter med bruna fläckar eller mjuka partier. En mogen donutpersika har en tydlig persikodoft.

Roliga Smaker att Kombinera med Donutpersika

Donutpersika + lavendel + honung
Den blommiga lavendeln kompletterar persikans sötma medan honungen binder ihop smakerna
Donutpersika + rosmarin + grillad citron
Rosmarinens örtkryddighet ger en oväntad twist medan grillad citron adderar en karamelliserad syrlighet
Donutpersika + pistage + kardemumma
Pistagens nötiga smak och kardemummans aromatiska noter skapar en spännande smakupplevelse med persikans sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Donutpersika

  • Vanlig persika (samma mängd)
  • Nektarin (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur tills de är mogna. När de är mogna kan de förvaras i kylskåp upp till en vecka. Undvik att stapla dem på varandra då de lätt får tryckskador.

Kultivering & historia

Donutpersikan har sitt ursprung i Kina där den kallas "Pantao" och har odlats i århundraden. Den blev populär i väst under sent 1900-tal och uppskattas både för sin söta smak och sitt ovanliga utseende. I Sverige har den blivit alltmer populär som en rolig och annorlunda variant av vanlig persika.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
50
Protein
1 g
Kolhydrater
12 g
Fett
0.3 g
Fiber
2 g

Vitaminer

Vitamin C
8.5 mg
Vitamin A
326 IU
Vitamin E
0.7 mg

Mineraler

Kalium
190 mg
Magnesium
9 mg
Fosfor
20 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • God källa till C-vitamin
  • Innehåller kostfiber
  • Låg kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Kräver betydande vattenmängder vid odling.
Växthusgaser: Måttligt till högt när importerad från andra kontinenter.
Hela frukten kan användas, även om den är lite övermogen passar den bra i smoothies eller kompott.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept