Gustavs Kitchen

Chorizo

Chorizo är en kryddstark korv gjord av fläskkött, paprika och olika kryddor. Den finns i två huvudsakliga varianter: färsk (rå) och rökt/lagrad. Spansk chorizo är vanligtvis röd på grund av paprikapulvret och har en intensiv, rökig smak. Mexikansk chorizo är ofta färskare och mer kryddstark.

Användningsområden

  • I paella
  • Som tapas
  • I grytor
  • Stekt som tillbehör
  • I äggrätt
  • Som pizzatillbehör

Så Väljer Du Rätt

Välj chorizo med fast konsistens och jämn färg. Undvik korvar med vita eller gråaktiga fläckar. Lukta på korven - den ska ha en kryddig, rökig doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Chorizo

Chorizo + vitlök + olivolja
En klassisk kombination där chorizons kryddighet balanseras av vitlökens hetta och olivoljans mjukhet
Chorizo + röd paprika + lök
Skapar en rik, djup smakprofil med söta och rökiga undertoner

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Chorizo

  • Salami (samma mängd)
  • Pepperoni (något mindre mängd)
  • Merguez (samma mängd)

Förvaring

Oöppnad förpackning kan förvaras i kylskåp i upp till 3 veckor. Efter öppning bör den ätas inom 1 vecka. Kan även frysas i upp till 2 månader.

Kultivering & historia

Chorizo är en älskad delikatess i spansk och portugisisk matlagning, men har också blivit mycket populär i latinamerikansk och internationell matlagning. Den används i allt från tapas och paella till frukost och grytor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
455
Protein
24 g
Kolhydrater
2 g
Fett
39 g
Fiber
0.5 g

Vitaminer

B1
0.7 mg
B12
2.1 μg
Niacin
4.2 mg

Mineraler

Järn
1.4 mg
Zink
2.9 mg
Fosfor
188 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept