Charentais är en exklusiv och aromatisk melonvariant från regionen Charente i västra Frankrike. Den kännetecknas av sin rundade form, grå-gröna skal med mörkare ränder och en intensivt orange, söt och krämig inre. Melonen har en distinkt, söt doft och en len, smältande textur som gör den mycket uppskattad bland matentusiaster.
Användningsområden
- Som dessert
- I fruktसallader
- Som förrätt
- I smoothies
- Som dekoration på desserter
Så Väljer Du Rätt
Välj Charentais-meloner som känns tunga för sin storlek, har en behaglig doft vid skaftet och ger efter lätt när man trycker försiktigt. Skalet ska vara jämnt färgat utan märkbara skador eller mjuka fläckar.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Förvaring
Oöppnad melon kan förvaras i rumstemperatur tills den mognar. När den är mogen kan den förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar. Skuren melon bör förvaras i tätt försluten behållare och ätas inom 2-3 dagar.
Kultivering & historia
Charentais-melonen är en stolt del av franskt matarv och betraktas som en delikatess. Den är särskilt populär i södra Frankrike och har ett gott rykte för sin höga kvalitet och utsökta smak. Melonen är så älskad att den har fått ett skyddat ursprungsmärke (AOC) som garanterar dess autenticitet och ursprung.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
34
Protein
0.8 g
Kolhydrater
8.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
0.9 g
Vitaminer
Vitamin A
3180 IU
Vitamin C
36.7 mg
Mineraler
Kalium
267 mg
Magnesium
14 mg
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- Rik på vatten
- Källa till A- och C-vitamin
- Hjälper till med hydrering