Gustavs Kitchen

Calamari

Calamari är den kulinariska termen för tillagad bläckfisk, vanligtvis serverad som friterade ringar. Den har en mild, något söt smak och en lätt gummiliknande konsistens när den är väl tillagad. Färsk calamari är genomskinligt vit till ljusrosa och har en len, slät yta.

Användningsområden

  • Friterad som förrätt
  • I sallader
  • Grillad som huvudrätt
  • I pastarätter
  • Som tapas

Så Väljer Du Rätt

Välj calamari som är fast, blank och har en mild havsdoft. Undvik exemplar som luktar starkt eller har missfärgningar. Färsk calamari ska vara genomskinligt vit eller lätt rosa.

Roliga Smaker att Kombinera med Calamari

Calamari + citron + vitlök
En klassisk medelhavskombination där citronen ger fräschör och vitlöken djup
Calamari + chili + koriander
En het och aromatisk variant som lyfter calamaris milda smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Calamari

  • Räkor (samma mängd)
  • Fisk (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara färsk calamari i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Täck den väl och förvara den kallast möjligt. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Calamari är en populär rätt i medelhavskök, särskilt i italiensk, spansk och grekisk matlagning. I Sverige har den blivit allt vanligare på restauranger och som förrätt eller tilltugg. Traditionellt är den friterad och serverad med citron och aioli, men kan också tillagas grillad, stekt eller i sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
95
Protein
15.5 g
Kolhydrater
3.2 g
Fett
1.4 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.5 μg
B6
0.3 mg

Mineraler

Selen
44.8 μg
Fosfor
221 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur
  • Kan utlösa allergiska reaktioner

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt fettinnehåll
  • Källa till selen och B-vitaminer
  • Bra för muskeluppbyggnad

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept