Gustavs Kitchen

Boquerones (marinerad ansjovis)

Boquerones är en traditionell spansk delikatess gjord av färska ansjovis som marineras i olivolja, vinäger och vitlök. Till skillnad från saltade ansjovis är boquerones vita och mjuka, med en fräsch och mild smak. De är en populär tapas som serveras som förrätt eller tilltugg.

Användningsområden

  • Som tapas
  • I sallader
  • På bröd
  • Som tillbehör till drinkar
  • I pasta

Så Väljer Du Rätt

Välj boquerones som ser fräscha ut, är vita eller ljust silvriga, och har en mild, havsdoftande lukt. Undvik de som ser grå eller missfärgade ut.

Roliga Smaker att Kombinera med Boquerones (marinerad ansjovis)

Boquerones + rostat bröd + olivolja
De marinerade ansjovisarna får en underbar krispighet från det rostade brödet, medan olivoljan förstärker den marina smaken
Boquerones + färsk persilja + citron
Persiljans fräschör och citronens syrlighet lyfter fram ansjovisarnas milda smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt, helst i kylskåp. Konsumeras inom 2-3 dagar efter öppnande.

Kultivering & historia

I Spanien, särskilt i kustregioner som Andalusien, är boquerones en älskad delikatess som ofta avnjuts tillsammans med ett glas vin eller öl. De är en viktig del av den spanska tapaskulturen och representerar den marina matlagningstraditionen längs Medelhavskusten.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
45
Protein
6.5 g
Kolhydrater
0.5 g
Fett
2.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
2.5 μg
B12
1.2 μg

Mineraler

Kalcium
40 mg
Fosfor
100 mg

Hälsofördelar

  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Bra källa till protein
  • Innehåller D-vitamin
  • Lågt i kalorier

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept