Gustavs Kitchen

Blåmusslor

Blåmusslor är marina blötdjur med ett mörkblått till svartblått skal som lever fastsatta vid klippor, stenar och andra fasta underlag i havsmiljöer. De har en mjuk, ätbar kropp inuti ett tvådelat, symmetriskt skal. Musslorna är kända för sin rika, något sälta smak och är en uppskattad delikatess i det svenska köket.

Användningsområden

  • Ångade i vitvin
  • I fisksoppa
  • Som förrätt
  • I pastarätter
  • Gratinerade
  • I skaldjursgrytor

Så Väljer Du Rätt

Välj musslor som är stängda eller som stänger sig när du knackar på skalet. Undvik musslor med trasiga eller öppna skal. De ska lukta friskt av havet, inte unket.

Roliga Smaker att Kombinera med Blåmusslor

Blåmusslor + vitlök + persilja + vitvin
En klassisk kombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och vitvinet mjukar upp musslornas salta smak
Blåmusslor + curry + kokosmjölk
En krämig och aromatisk variant där curryn ger värme och kokosmjölken mjukhet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Blåmusslor

  • Östersjömussla (samma mängd)
  • Kammusslor (något mindre mängd)
  • Pilgrimsmusslor (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni

Förvaring

Förvara levande musslor i kylskåp övertäckta med en fuktig handduk. Använd helst samma dag som inköp. Rengör och förbered strax innan tillagning.

Kultivering & historia

Blåmusslor har länge varit en viktig del av den svenska kustbefolkningens matkultur. De plockas traditionellt längs västkusten och är särskilt populära i västsvenska rätter som musslor i vitvin, musslor med aioli eller som ingrediens i fisksoppor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
86
Protein
12.3 g
Kolhydrater
3.7 g
Fett
2.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
20 μg
D
4 μg
B1
0.2 mg

Mineraler

Järn
3.2 mg
Zink
2.3 mg
Selen
47 μg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur
  • Kan utlösa allergiska reaktioner hos känsliga personer

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Högt innehåll av omega-3-fettsyror
  • Bra källa till järn och zink
  • Innehåller B-vitaminer

Miljöpåverkan

Växthusgaser: Lågt, särskilt vid lokalt fiske.
Hela musslan kan ätas, minimalt matsvinn.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept