Gustavs Kitchen

Bergtunga

Bergtunga är en plattfisk med en oval, nästan rund kropp och en vacker gråbrun eller grågrön ovansida med oregelbundna mörkare fläckar. Den har ett vitt, fast och smakligt kött som är mycket uppskattat inom matlagning. Som andra plattfiskar lever den på havsbottnen och har båda ögonen på samma sida av kroppen.

Användningsområden

  • Grillad
  • Ångad
  • Stekt
  • I fisksoppor
  • Som huvudrätt med olika såser

Så Väljer Du Rätt

Välj bergtunga med fast, blank hud och klart, genomskinligt kött. Den ska ha en mild, havsdoftande lukt utan stark fistig lukt. Färska exemplar ska ha blankt skal och strama, fasta kroppar.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Bergtunga

  • Piggvar (samma mängd)
  • Rödspätta (samma mängd)
  • Slätvar (samma mängd)

Förvaring

Förvaras kallt, helst på is. Konsumera helst inom 1-2 dagar efter inköp. Kan förvaras i kylskåp inlindat i plastfolie eller i en tät behållare.

Kultivering & historia

Bergtunga är en prestigefylld fisk inom europeisk matlagning, särskilt i franska och spanska kök. Den anses vara en delikatess och används ofta i finare restauranger och vid festliga tillfällen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
96
Protein
20.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.6 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
2.5 μg
D-vitamin
4.2 μg

Mineraler

Selen
36.5 μg
Fosfor
210 mg

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt fettinnehåll
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Rik på vitamin B12

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept