Gustavs Kitchen

Banan

Banan är en krök-formad, mjuk frukt med ett tjockt gult skal som täcker ett krämigt, sött inre. Den har en mild, söt smak och en len, mjuk konsistens som gör den populär både som mellanmål och ingrediens i olika recept.

Användningsområden

  • Som mellanmål
  • I smoothies
  • I bakverk
  • Som topping på gröt
  • I desserter
  • Som naturlig sötningsmedel

Så Väljer Du Rätt

Välj bananer med ett jämnt, gult skal utan större bruna fläckar. Ju mörkare färg, desto mognadare och sötare är bananen. Helt gröna bananer är inte mogna och kommer inte att ha full smak.

Roliga Smaker att Kombinera med Banan

Banan + mörk choklad + mandel
Den krämiga bananen möter chokladens intensitet, med mandlarnas krunch som kontrast
Banan + kanel + honung
En klassisk kombination där kanelns värme möter honungens sötma och bananen mjuka smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Banan

  • Papaya (samma mängd)
  • Mango (något mindre mängd)
  • Persika (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara bananer i rumstemperatur. De mognar snabbare i en plastpåse. För att bromsa mognaden kan de förvaras i kylskåp, men skalet mörknar då snabbt.

Kultivering & historia

Bananen är en av världens mest älskade och konsumerade frukter. I Sverige har den varit vanlig sedan mitten av 1900-talet och är nu en självklar frukt i de flesta hem. Den är särskilt populär bland barn och används i allt från smoothies och desserter till bakverk och frukosttillbehör.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
89
Protein
1.1 g
Kolhydrater
22.8 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.6 g

Vitaminer

Vitamin B6
0.4 mg
Vitamin C
8.7 mg

Mineraler

Kalium
358 mg
Magnesium
27 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kalium
  • Bra källa till vitamin B6
  • Stödjer hjärtfunktion
  • Kan hjälpa till att reglera blodtryck

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept