Ankägg är större och fetare än vanliga hönsägg, med en rikare och krämigare gula. De har ett mörkare, mer intensivt äggvitt och en kraftfullare smak jämfört med vanliga ägg. Skalet är oftast vitare eller ljusare än hönsägg och har en något tjockare konsistens.
Användningsområden
- Bakning
- Äggstanning
- Stekta ägg
- Omelett
- Äggröra
- Konserverade ägg (century eggs)
Så Väljer Du Rätt
Välj ägg som är hela, rena och utan sprickor. Färska ägg har ett blankt, fast skal och tyngre känsla. Undvik ägg med repor eller fläckar.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras i kylskåp vid max 4°C. Håller sig färska i upp till 3 veckor. Ska inte förvaras i rumstemperatur längre än nödvändigt.
Kultivering & historia
I många asiatiska länder, särskilt i Kina och Vietnam, är ankägg en populär ingrediens i matlagning och används både i vardagsrätter och i specialrätter. I Sverige är de mindre vanliga men uppskattade av matlagningsentusiaster för sin rika smak.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
130
Protein
9.6 g
Kolhydrater
1.2 g
Fett
9.6 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin A
472 IU
Vitamin D
1.2 μg
Vitamin E
1.2 mg
Mineraler
Kalium
222 mg
Fosfor
154 mg
Järn
2.7 mg
Allergivarningar
- Innehåller ägg
- Kan orsaka allergiska reaktioner
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Rika på vitaminer och mineraler
- Bra källa till omega-3 fettsyror