Gustavs Kitchen
Quinoa Power Bowl med Kryddad Selleri och Mungbönor

Quinoa Power Bowl med Kryddad Selleri och Mungbönor

Gustav
Gustav
Jul 5, 2025
Betyg: 4.7 av 5.
3 kommentarer.
Hoppa direkt till receptet.

Har du också fastnat i lunchtråket med tråkiga mackor eller uppvärmda rester? Låt mig presentera en av mina absoluta favoriter - en quinoa power bowl som verkligen levererar både när det gäller smak och näring. Den här rätten följde med mig under mina dagar i vår studio i San Franciscos Chinatown, och den har fortsatt att vara en pålitlig lunch-kompanjon.

Det som gör den här bowlen speciell är den djupt stekta och kryddade sellerin, som ger en otrolig smakgrund till de andra ingredienserna. Tillsammans med quinoa och mungbönor skapar den en robust bas som mättar på rätt sätt. Det bästa är att du kan göra den så enkel eller lyxig som du vill - toppa med rostade körsbärstomater, saltad dillyoghurt, snabbpicklade rödlökar eller hackade oliver.

Den här rätten är perfekt för dig som vill ha en näringsrik lunch som håller dig mätt hela eftermiddagen, utan att du känner dig tung och trött. Den funkar lika bra att äta vid rumstemperatur som uppvärmd, vilket gör den idealisk för matlådan. 🌱

Jag lovar att när du väl har provat den här kombinationen kommer den att bli en återkommande favorit i din lunchmeny. Det är helt enkelt mat som får dig att må bra, smakar fantastiskt och dessutom är rolig att laga.

Så här gör du Quinoa Power Bowl

Låt mig guida dig genom processen att laga denna smakrika bowl. Det hela börjar med sellerin, som är själva stjärnan i rätten. Skär sellerin i halvcentimeter stora bitar och stek den långsamt i smör eller olivolja tills den blir mjuk och börjar karamelliseras. Du vill verkligen ta dig tid här - det är i denna process som de djupa smakerna utvecklas. När sellerin får en gyllenbrun färg och doftar sött, vet du att du är på rätt väg.

När sellerin är perfekt karamelliserad är det dags för vitlöken. Låt den fräsa med i någon minut tills doften sprider sig i köket. Sedan kommer kryddorna - chileflingor, ingefära, gurkmeja och rökt paprika. Rör om konstant i ungefär en minut så att kryddorna får värmas upp och utveckla sina aromer. Känn efter - doften ska vara intensiv och lockande.

Nu är det dags att kombinera allt. Rör ner den kokta quinoan och mungbönorna i pannan. Tillsätt vatten lite i taget tills konsistensen känns lagom fuktig - du vill inte ha det för torrt. Smaka av med salt under tiden, och var inte rädd för att justera kryddningen efter din smak.

Till servering är toppingen avgörande för den slutliga smakupplevelsen. Börja med en klick saltad yoghurt - den krämiga konsistensen och svala smaken balanserar de kryddiga basråvarorna perfekt. Därifrån kan du bygga vidare med rostade körsbärstomater, hackade gröna oliver eller snabbpicklade rödlökar. Avsluta gärna med en generös skvätt extra virgin olivolja och färsk dill.

Kom ihåg att smaka av ordentligt innan servering - balansen mellan salt, syrligt och kryddigt är nyckeln till en riktigt bra bowl. Och oroa dig inte om du får för mycket, den här rätten smakar minst lika bra dagen efter.

Meal Prep Tips

Hemligheten bakom en snabb och smidig lunch ligger i förarbetet. Med lite planering på helgen kan du göra vardagarna betydligt enklare. Jag brukar alltid koka större satser av både quinoa och mungbönor - det tar ju inte längre tid att koka mycket som lite.

När du kokar quinoa, skölj den först ordentligt i kallt vatten för att få bort beskheten. Koka sedan enligt förpackningen, men smaksätt gärna kokvattnet med lite köttbuljong eller grönsaksbuljong för extra smak. För mungbönor gäller samma princip - blötlägg över natten och koka tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Efter kokning låter du allt svalna helt. Portionera sedan upp i lämpliga mängder - jag brukar räkna med cirka 1 dl quinoa och 1,5 dl mungbönor per portion. Det som ska användas under veckan förvarar du i täta behållare i kylen. Resten fryser du in i portionspåsar - då har du alltid en bra grund till din bowl bara ett snabbt upptinande bort.

Sellerin kan du förbereda dagen innan, men personligen tycker jag att den blir allra bäst nylagad. Däremot kan du gärna förbereda toppings i förväg. Pickla rödlök, rosta tomater och blanda yoghurtsåsen - allt detta håller sig fint i kylen i några dagar.

Ett tips är att skriva datum på förvaringsburkarna. Quinoa och mungbönor håller sig cirka 4-5 dagar i kylen, och upp till tre månader i frysen. Med de här grunderna redo i kylen eller frysen kan du sätta ihop en näringsrik lunch på nolltid, även de dagar när tiden är knapp.

Toppings och Variationer

Det bästa med den här bowlen är att du kan anpassa den efter säsong och vad du har hemma. Grundreceptet med kryddad selleri, quinoa och mungbönor är bara början - sen är det din kreativitet som sätter gränserna.

På sommaren är det härligt med rostade körsbärstomater som får lite karamelliserad sötma i ugnen. Blanda dem med lite olivolja, salt och timjan innan de får cirka 20 minuter i 175-gradig ugn. Under hösten kan du istället prova med rostad butternutpumpa eller delicatasquash, som får en härlig sötma när de ugnsrostas med lite honung och timjan.

För yoghurtsåsen kan du experimentera med olika örter. Dill är klassiskt gott, men prova gärna med hackad mynta eller koriander. Vill du göra något extra kan du göra egen labneh - häng vanlig yoghurt i ett kaffefilter över natten så får du en krämig färskost som är perfekt till bowlen.

Picklade grönsaker ger både syra och crunch. Rödlök är en favorit, men prova även med tunt skivad fänkål eller rädisor. Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger med lite salt och socker, häll över grönsakerna och låt stå i minst 30 minuter.

För extra protein kan du toppa med rostade kikärtor eller mandlar. Svamp är också fantastiskt, särskilt på hösten - stek ostronskivling eller portabello i smör med vitlök och timjan. För extra umami, prova att strö över lite hackade soltorkade tomater eller kapris.

Kom ihåg att smaka av och balansera. Du vill ha en bra mix av smaker och texturer - något krämigt (yoghurt), något krispigt (picklade grönsaker), något salt (oliver) och kanske något sött (rostade grönsaker). Det är de olika komponenterna som gör varje tugga intressant.

Transport och Förvaring

Att ta med sig en quinoa power bowl till jobbet eller på utflykt är enklare än du tror. Nyckeln är att packa ingredienserna separat så att allt håller sig fräscht och behåller sina olika texturer.

Ett smart sätt är att använda en större burk för basen - lägg quinoa och mungbönor i botten och den kryddade sellerin ovanpå. Den kryddade sellerin kan vara antingen varm eller kall, båda funkar fint. Använd gärna en glasburk med tättslutande lock som tål att värmas i mikron om du vill ha lunchen varm.

För toppings använder du mindre burkar eller återförslutningsbara påsar. Yoghurtsåsen åker i en egen liten burk - tänk på att inte fylla den helt eftersom såser ofta expanderar lite under transport. Picklade grönsaker, rostade grönsaker och oliver packar du också separat. På så sätt kan du bygga ihop din bowl precis innan du ska äta och undvika att allt blir en enda röra.

Om du förbereder flera portioner för veckan, förvara basråvarorna (quinoa, mungbönor och selleri) i en lufttät behållare i kylen. De håller sig fina i 4-5 dagar. Rostade grönsaker håller sig 2-3 dagar, och picklade grönsaker kan du ha i kylen i upp till en vecka. Yoghurtsåsen är bäst inom 3 dagar.

För att värma på jobbet, ta fram toppings ur kylen en stund innan lunch så de hinner nå rumstemperatur. Värm bara basen om du vill ha den varm - toppings som yoghurtsås och picklade grönsaker ska vara kalla för bäst kontrast i både smak och temperatur.

Ett sista tips är att ta med en liten flaska extra virgin olivolja och några färska örter separat om du vill få den där restaurangkänslan även på lunchen på kontoret. Det är de små detaljerna som gör skillnad!

Quinoa Power Bowl med Kryddad Selleri och Mungbönor

En näringsrik och smakrik quinoa power bowl med kryddad selleri och mungbönor, perfekt för en mättande lunch. Anpassa med dina favorit-toppings för en personlig touch.

Serverar 4 portioner
45 minuter

Ingredienser

Gör så här

Vanliga frågor

Kan jag byta ut mungbönorna mot något annat?

Absolut! Kikärtor, svarta bönor eller linser funkar utmärkt. Tänk bara på att koktiden varierar mellan olika baljväxter. Det viktiga är att de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Hur länge håller den färdiga rätten i kylen?

Den kompletta rätten håller cirka 3-4 dagar i kylen. Men för bästa resultat rekommenderar jag att du förvarar basen och toppingen separat. Yoghurtsåsen bör användas inom 3 dagar.

Jag hittar inte mungbönor i min butik, vad gör jag?

Du kan hitta mungbönor i asiatiska matbutiker eller välsorterade mataffärer. Om du inte hittar dem, funkar gröna linser eller belugalinser fint som ersättning.

Kan jag göra rätten vegansk?

Ja, det är enkelt! Byt ut smöret mot olivolja och använd vegansk yoghurt eller hummus istället för den vanliga yoghurtsåsen. Rätten är lika god ändå.

Hur får jag quinoan extra god?

Skölj quinoan ordentligt före kokning för att få bort beskheten. Koka den gärna i grönsaksbuljong istället för vatten för extra smak. Se till att den får ånga av ordentligt efter kokning.

Måste jag använda just selleri?

Sellerin ger en unik smak, men du kan experimentera med andra grönsaker som fänkål eller rotselleri. Tänk på att koktiden kan variera beroende på vilken grönsak du väljer.

Hur mycket ska jag räkna per portion?

En portion brukar vara cirka 2,2 dl av quinoa-böngröten plus toppings. Men det beror såklart på hur hungrig du är och vad du toppar med.

Kan jag frysa in rätten?

Basröran med quinoa, bönor och selleri går utmärkt att frysa. Däremot bör du göra färska toppings när du ska äta den. Tina i kylen över natten för bästa resultat.

Hur gör jag om rätten känns för torr?

Tillsätt lite extra olivolja eller vatten och värm försiktigt. En extra klick yoghurtsås kan också hjälpa. Smaka av med salt igen efter att du justerat vätskenivån.

Kommentarer

Gustavs Kitchen

Mat & Recept