Gustavs Kitchen

Vaktelägg

Små, dekorativa ägg med ett vackert fläckigt skal i beige och bruna nyanser. Vaktelägg är mindre än hönsägg, med en diameter på ungefär 3-4 cm. De har en rik, krämig smak som är något mer intensiv än vanliga hönsägg och är särskilt populära inom finare matlagning och som dekorativa inslag på tallriken.

Användningsområden

  • Som garnering
  • I sallader
  • Stekta som tillbehör
  • I äggcocktails
  • Som dekoration på smörgåsar

Tips från kocken

Vaktelägg behöver mycket kortare koktid än vanliga ägg

Var försiktig vid hantering då de är små och sköra

Perfekta för att skapa visuellt tilltalande rätter

Så Väljer Du Rätt

Välj ägg som är hela och oskadade. De ska ha ett blankt, rent och fläckfritt skal. Undvik ägg med sprickor eller märken.

Roliga Smaker att Kombinera med Vaktelägg

Vaktelägg + tryffelolja + svartpeppar
En lyxig kombination där tryffeloljans intensiva smak lyfter vaktelägggens krämighet
Vaktelägg + avokado + räkor
En fräsch och krämig kombination med olika textur och smakdjup

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vaktelägg

  • Hönsägg (3-4 vaktelägg = 1 hönsägg)
  • Andeägg (liknande storlek)

Förvaring

Förvaras i kylskåp vid max 4°C. Håller sig färska i upp till 2-3 veckor. Förvara dem i originalförpackningen.

Kultivering & historia

I många asiatiska och europeiska kök är vaktelägg en delikatess. De används ofta inom gourmetmatlagning, som dekoration på smörgåsar, i sallader, och som lyxig garnering på olika rätter. I länder som Japan, Spanien och Frankrike är de särskilt uppskattade inom finare matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
14
Protein
1.2 g
Kolhydrater
0.2 g
Fett
1 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin A
40 IU
Vitamin B12
0.2 mcg
Vitamin D
5 IU

Mineraler

Kalium
12 mg
Järn
0.4 mg
Kalcium
4 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rika på vitaminer och mineraler
  • Lätt smältbara
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept