Små, dekorativa ägg med ett vackert fläckigt skal i beige och bruna nyanser. Vaktelägg är mindre än hönsägg, med en diameter på ungefär 3-4 cm. De har en rik, krämig smak som är något mer intensiv än vanliga hönsägg och är särskilt populära inom finare matlagning och som dekorativa inslag på tallriken.
Användningsområden
- Som garnering
- I sallader
- Stekta som tillbehör
- I äggcocktails
- Som dekoration på smörgåsar
Tips från kocken
Vaktelägg behöver mycket kortare koktid än vanliga ägg
Var försiktig vid hantering då de är små och sköra
Perfekta för att skapa visuellt tilltalande rätter
Så Väljer Du Rätt
Välj ägg som är hela och oskadade. De ska ha ett blankt, rent och fläckfritt skal. Undvik ägg med sprickor eller märken.
Roliga Smaker att Kombinera med Vaktelägg
Vaktelägg + tryffelolja + svartpeppar
En lyxig kombination där tryffeloljans intensiva smak lyfter vaktelägggens krämighet
Vaktelägg + avokado + räkor
En fräsch och krämig kombination med olika textur och smakdjup
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Vaktelägg
- Hönsägg (3-4 vaktelägg = 1 hönsägg)
- Andeägg (liknande storlek)
Förvaring
Förvaras i kylskåp vid max 4°C. Håller sig färska i upp till 2-3 veckor. Förvara dem i originalförpackningen.
Kultivering & historia
I många asiatiska och europeiska kök är vaktelägg en delikatess. De används ofta inom gourmetmatlagning, som dekoration på smörgåsar, i sallader, och som lyxig garnering på olika rätter. I länder som Japan, Spanien och Frankrike är de särskilt uppskattade inom finare matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
14
Protein
1.2 g
Kolhydrater
0.2 g
Fett
1 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin A
40 IU
Vitamin B12
0.2 mcg
Vitamin D
5 IU
Mineraler
Kalium
12 mg
Järn
0.4 mg
Kalcium
4 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Rika på vitaminer och mineraler
- Lätt smältbara
- Innehåller antioxidanter