Gustavs Kitchen

Tunga, lamm

Tunga är ett mjukt, mörat köttstycke från olika djurs munhåla. Den har en mild, rik smak och en distinkt, något slät textur. Traditionellt använd i många internationella köksgrenar, särskilt i franska, tyska och östeuropeiska matlagningsstilar.

Användningsområden

  • I sylta
  • Som kallskuret
  • Stekt
  • I grytor
  • Som pålägg

Så Väljer Du Rätt

Välj tunga som ser fräsch ut, har fast konsistens och inte har några missfärgningar. Lukten ska vara mild och ren.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt i kylskåp och används inom 2-3 dagar efter inköp. Kan även frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har tunga länge varit en uppskattad delikatess, särskilt inom traditionell husmanskost. Den används ofta i syltor, som kallskuret eller tillagad på olika sätt som varm rätt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
180
Protein
17 g
Kolhydrater
0 g
Fett
12 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.5 mg
Riboflavin
0.3 mg

Mineraler

Järn
2.3 mg
Zink
3.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller viktiga mineraler
  • God källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept