Tunga är ett mjukt, mörat köttstycke från olika djurs munhåla. Den har en mild, rik smak och en distinkt, något slät textur. Traditionellt använd i många internationella köksgrenar, särskilt i franska, tyska och östeuropeiska matlagningsstilar.
Användningsområden
- I sylta
- Som kallskuret
- Stekt
- I grytor
- Som pålägg
Så Väljer Du Rätt
Välj tunga som ser fräsch ut, har fast konsistens och inte har några missfärgningar. Lukten ska vara mild och ren.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras kallt i kylskåp och används inom 2-3 dagar efter inköp. Kan även frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I Sverige har tunga länge varit en uppskattad delikatess, särskilt inom traditionell husmanskost. Den används ofta i syltor, som kallskuret eller tillagad på olika sätt som varm rätt.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
180
Protein
17 g
Kolhydrater
0 g
Fett
12 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.5 mg
Riboflavin
0.3 mg
Mineraler
Järn
2.3 mg
Zink
3.5 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Innehåller viktiga mineraler
- God källa till B-vitaminer