Torsklever är en fet och näringsrik produkt som ofta säljs på tub och är känd för sin höga halt av omega-3-fettsyror och vitaminer. Den har en kraftig, något fistig smak och används traditionellt i nordiska kök som pålägg eller ingrediens i matlagning.
Användningsområden
- Pålägg på smörgås
- Ingrediens i matlagning
- Tilltugg
- Marinader
Så Väljer Du Rätt
Välj märken med hög kvalitet och kontrollera utgångsdatum. Se efter en jämn konsistens och fräsch doft.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras svalt och mörkt. Öppnad tub ska förvaras i kylskåp och användas inom 1-2 veckor.
Kultivering & historia
I Norge och Island har torsklever länge varit en viktig del av kosthållet, särskilt i kustsamhällen där fiske är en central näring. Torsklever på tub är en klassisk nordisk delikatess som ofta äts på smörgås eller används som smaksättare.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
702
Protein
6 g
Kolhydrater
0 g
Fett
75 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
250 μg
A-vitamin
30 mg
Omega-3
22 g
Mineraler
Fosfor
140 mg
Kalcium
25 mg
Hälsofördelar
- Extremt rik på D-vitamin
- Högt innehåll av omega-3-fettsyror
- Bra källa till A-vitamin
- Stödjer benhälsa och immunförsvar