Gustavs Kitchen

Tonfisk i vatten

Tonfisk i vatten är en populär konserverad fisk som består av tonfiskbitar förpackade i vatten. Den är mager, proteinrik och mycket användbar som snabb och enkel matlagningsingrediens. Färgen är ljus rosa till vit, med en mild fistig smak som passar i många rätter.

Användningsområden

  • Sallader
  • Mackor
  • Pajer
  • Pastasallader
  • Fyllning i wraps
  • Snabb proteinkälla

Så Väljer Du Rätt

Välj burkar utan bucklor eller skador. Kontrollera bäst-före-datum. Välj märken som använder hållbart fiskad tonfisk.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tonfisk i vatten

  • Lax (samma mängd)
  • Sardiner (något mindre mängd)
  • Makrill (samma mängd)

Förvaring

Förvaras svalt och torrt. Oöppnad burk kan förvaras i rumstemperatur. Efter öppning förvaras den i kylskåp och bör konsumeras inom 1-2 dagar.

Kultivering & historia

Konserverad tonfisk har varit en populär matvara sedan tidigt 1900-tal och är särskilt vanlig i Sverige som pålägg, i sallader, pajer och som snabb proteinkälla. Den har blivit en klassiker i svenska kök och är ett vanligt inslag i lunchlådor och snabba måltider.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
66
Protein
14.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
0.7 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin D
2.5 μg
B12
2.5 μg

Mineraler

Selen
40.5 μg
Kalium
250 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på omega-3-fettsyror
  • Källa till selen
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Växthusgaser: Måttligt - beroende på fångstmetod.
Återvinn burken. Köp MSC-märkt tonfisk för hållbart fiske..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept