Tonfisk i vatten är en populär konserverad fisk som består av tonfiskbitar förpackade i vatten. Den är mager, proteinrik och mycket användbar som snabb och enkel matlagningsingrediens. Färgen är ljus rosa till vit, med en mild fistig smak som passar i många rätter.
Användningsområden
- Sallader
- Mackor
- Pajer
- Pastasallader
- Fyllning i wraps
- Snabb proteinkälla
Så Väljer Du Rätt
Välj burkar utan bucklor eller skador. Kontrollera bäst-före-datum. Välj märken som använder hållbart fiskad tonfisk.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Tonfisk i vatten
- Lax (samma mängd)
- Sardiner (något mindre mängd)
- Makrill (samma mängd)
Förvaring
Förvaras svalt och torrt. Oöppnad burk kan förvaras i rumstemperatur. Efter öppning förvaras den i kylskåp och bör konsumeras inom 1-2 dagar.
Kultivering & historia
Konserverad tonfisk har varit en populär matvara sedan tidigt 1900-tal och är särskilt vanlig i Sverige som pålägg, i sallader, pajer och som snabb proteinkälla. Den har blivit en klassiker i svenska kök och är ett vanligt inslag i lunchlådor och snabba måltider.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
66
Protein
14.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
0.7 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin D
2.5 μg
B12
2.5 μg
Mineraler
Selen
40.5 μg
Kalium
250 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Rik på omega-3-fettsyror
- Källa till selen
- Lågt kaloriinnehåll
Miljöpåverkan
Växthusgaser: Måttligt - beroende på fångstmetod.
Återvinn burken. Köp MSC-märkt tonfisk för hållbart fiske..