Gustavs Kitchen

Njure, kalv

Kalvnjure är en delikat inälvsprodukt med en kraftig, mild smak och len textur. Den är mörkröd till färgen och har en kompakt, något kornig struktur. Njuren är rik på proteiner och har en distinkt, något järnaktig smak som är mindre intensiv än njure från äldre djur.

Användningsområden

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Alternativ till Njure, kalv

    • Oxnjure (samma mängd)
    • Lamm njure (något mindre mängd)

    Förvaring

    Förvara kallt och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

    Kultivering & historia

    I den franska och brittiska matlagningstraditionen är njure en uppskattad delikatess, ofta använd i klassiska rätter som stuvningar, pajer och traditionella köttgrytor. I Sverige har inälvsmat historiskt varit en viktig del av husmanskost, där inget från djuret går till spillo.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    110
    Protein
    17 g
    Kolhydrater
    0 g
    Fett
    4 g
    Fiber
    0 g

    Vitaminer

    Mineraler

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept