Gustavs Kitchen

Kinesisk päron (Nashi)

Nashi päron, även kallat japanskt päron eller äppelpäron, är en unik frukt med en krispig, vattrig textur som liknar en äppelformad päron. Den har ett ljust, nästan genomskinligt kött med en mild, söt och uppfriskande smak. Frukten är rund till formen, till skillnad från traditionella europeiska päron, och har en slät, tunn och blank skyddande hud.

Användningsområden

  • Ätas färsk
  • I sallader
  • Som mellanmål
  • I fruktsallader
  • Som dekoration

Så Väljer Du Rätt

Välj Nashi päron som känns tunga för sin storlek, med blank och fast skinn utan märken eller mjuka partier. De ska ha en jämn, ljus färg och kännas krispiga när du trycker lätt.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvaras i kylskåp i upp till 2 veckor. Låt dem mogna i rumstemperatur om de känns lite hårda.

Kultivering & historia

I Östasien är Nashi päron en älskad frukt som ofta ges som gåva och betraktas som en symbol för renhet och elegans. I Japan kallas den ofta för "salladspäron" på grund av dess krispiga textur som passar perfekt i sallader och som färsk frukt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
42
Protein
0.5 g
Kolhydrater
10 g
Fett
0.1 g
Fiber
3.1 g

Vitaminer

C-vitamin
7.1 mg
K-vitamin
4.4 μg

Mineraler

Kalium
121 mg
Magnesium
9 mg

Hälsofördelar

  • Rik på fiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Hydrerar kroppen
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept