Gustavs Kitchen

Kalvtunga

Kalvtunga är en mör och smakrik inälvsdetalj från unga kalvar. Den har en mild, något söt smak och en len, nästan krämig textur när den är väl tillagad. Tungan är mörkrosa till färgen och innehåller mycket kollagen som gör den särskilt mör efter långsam tillagning.

Användningsområden

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Alternativ till Kalvtunga

    • Oxtunga (samma mängd)
    • Grytbitar av kalv (något mindre mängd)

    Förvaring

    Förvara kalvtunga kyld och använd inom 2-3 dagar efter inköp. Kan även frysas i upp till 3 månader.

    Kultivering & historia

    I den traditionella nordiska matlagningen har kalvtunga länge varit en uppskattad delikatess. Den användes ofta i finare rätter och anses vara en av de mer exklusiva inälvsdelarna. I många europeiska kök, särskilt i franska och tyska matlagningstraditioner, har kalvtunga en hedersplats i klassiska recept.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    140
    Protein
    18.5 g
    Kolhydrater
    0 g
    Fett
    7.2 g
    Fiber
    0 g

    Vitaminer

    Mineraler

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept