Gustavs Kitchen

Havredryck

Havredryck är en växtbaserad mjölkalternativ gjord genom att blötlägga och mixa havregryn med vatten och sedan sila blandningen. Den har en mild, något söt smak och en krämig konsistens som passar utmärkt i kaffe, flingor, bakning och matlagning.

Användningsområden

  • I kaffe och te
  • Till flingor och müsli
  • I smoothies
  • Vid bakning
  • Som mjölkersättning i matlagning

Så Väljer Du Rätt

Välj osötad variant för lägst kaloriinnehåll. Titta efter berikade sorter med extra kalcium och vitaminer.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur. Efter öppning ska den förvaras i kylskåp och konsumeras inom 4-7 dagar.

Kultivering & historia

Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller utveckling och konsumtion av havredryck. Företaget Oatly, som grundades i Lund, har varit banbrytande inom denna kategori och har gjort havredryck till en populär mjölkalternativ både i Sverige och internationellt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
45
Protein
1 g
Kolhydrater
7 g
Fett
1.5 g
Fiber
0.5 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Lågt i mättat fett
  • Innehåller beta-glukaner som kan sänka kolesterol
  • Bra alternativ för personer med mjölkintolerans

Miljöpåverkan

Vatten: Betydligt lägre vattenåtgång jämfört med komjölksproduktion.
Växthusgaser: Mycket lägre än komjölk.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept