Fårbringa är en saftig och smakrik köttdel från lamm som kommer från bröstet av djuret. Den har en rik, något fet karaktär med mycket märmuskler som gör den perfekt för långsam tillagning. Köttet är mörkare än andra delar av lammet och har en intensiv, något gräsig smak som är typisk för fårkött.
Användningsområden
- Långkok
- Grytor
- Slow cooking
- Braising
- Rökt
- Marinerad
Tips från kocken
Låt köttet vila efter tillagning för bästa mörelse
Marinera gärna över natten för djupare smak
Skär emot fibrer för mörare bitar
Så Väljer Du Rätt
Välj bringa med jämn, vit till ljusgrå fettmarmorering. Köttet ska vara fast och ha en fräsch lukt. Undvik bringa med mörkare fläckar eller avvikande lukt.
Roliga Smaker att Kombinera med Fårbringa
Fårbringa + rosmarin + vitlök + rödvin
En klassisk kombination där rosmarins örtkraft möter vitlökens intensitet och rödvinets djup
Fårbringa + honung + senap + timjan
Honungens sötma balanserar köttets rikedom, senapen ger skärpa och timjan tillför örtig komplexitet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Fårbringa
- Nötsida (samma mängd)
- Fårstek (något mindre mängd)
- Griskarre (något mindre mängd)
Förvaring
Förvara rå fårbringa i kylskåp och använd inom 2-3 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader. Täck väl för att förhindra uttorkning.
Kultivering & historia
I Sverige är fårbringa en älskad del av den traditionella matlagningen, särskilt inom lantliga och nordliga regioner. Den används ofta i långkok, grytor och traditionella helgrätter där köttet får möjlighet att bli mört och utveckla djupa smaker.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
250
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
18 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.5 μg
B6
0.3 mg
Mineraler
Järn
2.1 mg
Zink
4.5 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Källa till järn och zink
- Innehåller viktiga B-vitaminer