Gustavs Kitchen

Fårbringa

Fårbringa är en saftig och smakrik köttdel från lamm som kommer från bröstet av djuret. Den har en rik, något fet karaktär med mycket märmuskler som gör den perfekt för långsam tillagning. Köttet är mörkare än andra delar av lammet och har en intensiv, något gräsig smak som är typisk för fårkött.

Användningsområden

  • Långkok
  • Grytor
  • Slow cooking
  • Braising
  • Rökt
  • Marinerad

Tips från kocken

Låt köttet vila efter tillagning för bästa mörelse

Marinera gärna över natten för djupare smak

Skär emot fibrer för mörare bitar

Så Väljer Du Rätt

Välj bringa med jämn, vit till ljusgrå fettmarmorering. Köttet ska vara fast och ha en fräsch lukt. Undvik bringa med mörkare fläckar eller avvikande lukt.

Roliga Smaker att Kombinera med Fårbringa

Fårbringa + rosmarin + vitlök + rödvin
En klassisk kombination där rosmarins örtkraft möter vitlökens intensitet och rödvinets djup
Fårbringa + honung + senap + timjan
Honungens sötma balanserar köttets rikedom, senapen ger skärpa och timjan tillför örtig komplexitet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Fårbringa

  • Nötsida (samma mängd)
  • Fårstek (något mindre mängd)
  • Griskarre (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara rå fårbringa i kylskåp och använd inom 2-3 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader. Täck väl för att förhindra uttorkning.

Kultivering & historia

I Sverige är fårbringa en älskad del av den traditionella matlagningen, särskilt inom lantliga och nordliga regioner. Den används ofta i långkok, grytor och traditionella helgrätter där köttet får möjlighet att bli mört och utveckla djupa smaker.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
18 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.5 μg
B6
0.3 mg

Mineraler

Järn
2.1 mg
Zink
4.5 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Källa till järn och zink
  • Innehåller viktiga B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept