Gustavs Kitchen

Braxen

Braxen är en sötvattenfisk som lever i sjöar, åar och floder. Den har en bred, tillplattad kropp med silvrig färg och mörkare rygg. Fisken är relativt stor, kan väga upp till 5 kg, och har en mild, något söt smak. Den är populär inom fritidsfiske och traditionell matlagning i nordeuropeiska länder.

Användningsområden

  • Stekt
  • Rökt
  • I fiskesoppa
  • Gravad
  • I fiskgratäng

Så Väljer Du Rätt

Välj fisk med fast, blank hud utan missfärgningar. Lukten ska vara mild och färsk, inte sur. Ögonen ska vara klara och blankt silvriga.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Braxen

  • Mört (samma mängd)
  • Gädda (något mindre mängd)
  • Abborre (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras kallt, helst på is eller i kylskåp. Konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har braxen länge varit en viktig matfisk, särskilt i insjörika regioner. Traditionellt har den använts i soppor, stekt eller rökt. Inom fritidsfisket är braxen en uppskattad fångst, särskilt för nybörjare och familjer.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
90
Protein
18.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • Lågt i kalorier
  • God källa till vitamin D och B12

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept