Gustavs Kitchen

Blå vinbär

Blå vinbär är ett ovanligt och sällsynt bär med en djupblå till blåsvart färg. De växer på buskar och har en något syrlig och mild smak som påminner om en blandning mellan svarta vinbär och blåbär. Bären är små, rundade och har en något matt yta.

Användningsområden

  • Färska som snacks
  • I desserter
  • I smoothies
  • Som topping på yoghurt
  • I sylt och marmelad

Så Väljer Du Rätt

Välj bär som är fast, hela och har en djup blåsvart färg. Undvik bär som ser blöta, skrumpna eller har mörknade fläckar.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Förvara i kylskåp och konsumera inom 2-3 dagar. Kan frysas för längre förvaring.

Kultivering & historia

Blå vinbär är mer kända i Nordamerika än i Sverige och är ett vildväxande bär som främst plockas av entusiaster och bärentusiaster. I Sverige är de inte lika vanliga som andra vinbärssorter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
43
Protein
0.7 g
Kolhydrater
10.5 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
20 mg
Vitamin K
11 μg

Mineraler

Kalium
80 mg
Magnesium
15 mg

Hälsofördelar

  • Rika på antioxidanter
  • Innehåller C-vitamin
  • Kan stödja hjärtehälsa
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept