Gustavs Kitchen

Festlig mat som går att förbereda

Du har bjudit hem gäster. Kanske är det en födelsedagsmiddag, kanske bara en
lördagskväll med vänner. Du vill servera något riktigt gott - men du vill också
hinna prata med dina gäster istället för att stå gömd i köket hela kvällen.

Hemligheten? Välj rätter som går att förbereda i förväg.

Det fina är att många rätter faktiskt blir bättre av att stå till sig. Grytor
utvecklar djupare smaker, marinader får tid att tränga in ordentligt, och du
vaknar på festdagen med det mesta redan klart. Istället för att stressa kan du
fokusera på det som verkligen räknas - att ha roligt med dina gäster.

Grytor är dina bästa vänner

Klassisk köttgryta är
den ultimata förberedelserätten. Laga den helt färdig dagen innan, ställ i
kylen, och värm försiktigt på festdagen. Jag lovar att den smakar ännu bättre
då. Samma sak gäller gulasch i ungersk stil -
den rika, paprikakryddade såsen blir bara godare av att vänta.

Vill du bjuda på något lite exotiskt funkar
chicken tikka masala perfekt. Gör hela grytan
dagen innan och koka bara riset på festdagen.
Chili con carne är en annan favorit som dessutom
enkelt skalas upp för större sällskap.

Gratänger som väntar snällt

Klassisk lasagne kan byggas ihop helt dagen innan.
Täck med folie, ställ i kylen, och ta ut den en timme före det är dags att
gratinera. På festdagen är det bara att sätta in den i ugnen.

Flygande Jacob
följer samma princip - förbered allt fram till gratineringen och sätt in i ugnen
när gästerna kommer. Janssons frestelse kan också
förberedas i förväg; skär potatis och lök dagen innan, lägg ihop i formen med
ansjovis, och häll på grädden precis innan den ska in i ugnen.

Förrätter utan stress

Kalla förrätter är perfekta när du vill minimera jobb på själva festdagen.
Gravad lax måste förberedas minst 48 timmar i förväg - det
är liksom hela poängen. På festdagen är det bara att skära upp och lägga på ett
fint fat.

Rödbetstartar kan göras några
timmar i förväg, och klassisk gubbröra blir
faktiskt bättre av att stå ett tag. Smakerna hinner sätta sig.

Ska du ha fest med svenska förtecken är ett sillbord oslagbart.
Skärgårdssill,
currysill med äpple, löksill
och senapssill - allt kan stå färdigt i kylen och bara
plockas fram.

Efterrätter som måste vänta

Det bästa med många klassiska efterrätter är att de kräver kyla - vilket betyder
att du måste göra dem i förväg. Perfekt för den stressade värden.

Tiramisu behöver minst sex timmar, helst över natten, för
att sätta sig ordentligt. Pannacotta måste stelna i kylen
i minst fyra timmar.
Dulce de leche cheesecake och
daimcheesecake blir båda bäst när de fått stå kallt
över natten. Pepparkakscheesecake är perfekt för
vinterhalvårets fester.

Min tidslinje för fest

Så här brukar jag tänka när jag planerar:

Två dagar innan handlar jag och börjar med saker som behöver lång tid - gravad
lax om det ska vara det, eller marinad till kött. Dagen innan lagar jag grytor
och långkok, gör efterrätten, förbereder gratänger och såser, och dukar bordet.
På festdagen tar jag ut kylda rätter så de når rumstemperatur, värmer grytor
försiktigt, gratinerar det som ska gratineras, och sköter sista finishen.

Ett sista tips

Det bästa festhacket? Välj färre rätter och gör dem riktigt bra. Tre vällagade
rätter imponerar mer än sju halvdana. Och med rätt planering kan du vara den
avslappnade värden som faktiskt hinner prata med sina gäster - för maten sköter
sig själv.

Gustav
GustavGustav är en passionerad matbloggare och kreativt kulinariskt sinne bakom Gustavs Kitchen. Gustav strävar efter att göra matlagning tillgängligt och roligt för alla, oavsett erfarenhetsnivå i köket. Genom sitt bloggande bjuder han in läsare till ett smakfullt äventyr, där varje recept är en historia värd att berättas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept