Torsklever är en näringsrik delikatess som består av levern från torsk, vanligen konserverad i burk. Den har en krämig konsistens och en distinkt, mild fistig smak. Torsklever är känd för sin höga halt av omega-3-fettsyror och vitaminer, särskilt vitamin A och D.
Användningsområden
- Som pålägg på smörgås
- I sallader
- Som tilltugg
- I traditionella nordiska rätter
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk ska förvaras i kylskåp och konsumeras inom 2-3 dagar.
Kultivering & historia
I nordiska länder, särskilt Norge, har torsklever länge varit en uppskattad delikatess och näringskälla. Traditionellt har den använts både som matvaror och som medicinskt supplement på grund av sina hälsofördelar.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
40
Protein
4.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin A
30 μg
Vitamin D
2.5 μg
Mineraler
Fosfor
140 mg
Selen
15 μg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3-fettsyror
- Högt innehåll av vitamin A och D
- Stödjer hjärt- och hjärnhälsa