Slätvar är en plattfisk med en slät, brun ovansida och vit undersida. Den har en karakteristisk platt kropp som gör att den kan ligga camouflerad på havsbottnen. Fisken har ett vitt, fast och milt smakande kött som är lätt att tillaga och passar i många olika rätter.
Användningsområden
- Stekt
- Gratinerad
- I fiskgratäng
- Som fisksoppa
- Panerad
- I fiskpinnar
Så Väljer Du Rätt
Välj fisk med fast, blank hud utan missfärgningar. Lukten ska vara mild och havssalt. Ögonen ska vara klara och blankt vita.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Slätvar
- Torsk (samma mängd)
- Kolja (samma mängd)
- Vitling (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Oktober
November
December
Förvaring
Förvaras kallt, helst på is eller i kylskåp. Bör tillagas inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
Slätvar är en mycket uppskattad matfisk i nordeuropeiska länder, särskilt i Sverige, Danmark och Holland. Den är en viktig del av det traditionella fisket och har länge varit en central ingrediens i nordisk matlagning, särskilt i kustregioner.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
90
Protein
18.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Låg kaloriinnehåll
- Högt proteininnehåll
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till vitamin B12