Gustavs Kitchen

Skarpsill

Skarpsill är en liten silvrig fisk som tillhör sillfamiljen. Den är smal och har en karakteristisk blågrön rygg och silvervit buk. Fisken är vanlig i svenska vatten och har en mild, något fet smak som passar utmärkt i olika matlagningssammanhang.

Användningsområden

  • Stekt
  • Inlagd
  • I fiskgrytor
  • Som tilltugg
  • I sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj skarpsill som har blank och fast hud, klara ögon och en fräsch havsdoft. Undvik fisk med missfärgningar eller stark fistig lukt.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Oktober
November

Förvaring

Förvaras kallt, helst i kylskåp. Bör konsumeras inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har skarpsill länge varit en viktig del av matlagningstraditionen, särskilt längs västkusten och i östersjöregionen. Den används traditionellt i rätter som stekt skarpsill, inlagd skarpsill och som del i fiskgrytor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
95
Protein
13.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
5.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
3.2 μg
B12
8.5 μg

Mineraler

Kalcium
35 mg
Järn
1.2 mg
Selen
35.5 μg

Hälsofördelar

  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Bra källa till protein
  • Innehåller D-vitamin
  • Lågt i kalorier

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept