Skarpsill är en liten silvrig fisk som tillhör sillfamiljen. Den är smal och har en karakteristisk blågrön rygg och silvervit buk. Fisken är vanlig i svenska vatten och har en mild, något fet smak som passar utmärkt i olika matlagningssammanhang.
Användningsområden
- Stekt
- Inlagd
- I fiskgrytor
- Som tilltugg
- I sallader
Så Väljer Du Rätt
Välj skarpsill som har blank och fast hud, klara ögon och en fräsch havsdoft. Undvik fisk med missfärgningar eller stark fistig lukt.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Oktober
November
Förvaring
Förvaras kallt, helst i kylskåp. Bör konsumeras inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I Sverige har skarpsill länge varit en viktig del av matlagningstraditionen, särskilt längs västkusten och i östersjöregionen. Den används traditionellt i rätter som stekt skarpsill, inlagd skarpsill och som del i fiskgrytor.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
95
Protein
13.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
5.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
3.2 μg
B12
8.5 μg
Mineraler
Kalcium
35 mg
Järn
1.2 mg
Selen
35.5 μg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till protein
- Innehåller D-vitamin
- Lågt i kalorier