Stekt sill är en klassisk svensk rätt där färsk sill steks till gyllenbrun och krispig. Fisken får en härlig gyllenbrun färg och en mild, smakrik karaktär genom stekning. Traditionellt serveras den med potatismos, rödlök och skirat smör.
Användningsområden
- Som huvudrätt
- I traditionella svenska middagar
- Som del i julbord
- Serverad med potatis och såser
Så Väljer Du Rätt
Välj färsk sill med fast, blank hud och ren fisklukt. Undvik sill med missfärgningar eller svag lukt.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras i kylskåp och äts helst inom 1-2 dagar efter tillagning. Täck över för att behålla fräschör.
Kultivering & historia
Sill är en fundamental ingrediens i svensk matlagning, särskilt i kustregionerna. Stekt sill har länge varit en älskad rätt som representerar Sveriges rika fisketraditioner och kustnära matkultur.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
208
Protein
18 g
Kolhydrater
0 g
Fett
15 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5 μg
B12
2.3 μg
Mineraler
Selen
41 μg
Fosfor
240 mg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till protein
- Innehåller D-vitamin
- Lågt kolesterolinnehåll