Gustavs Kitchen

Rosenkål

Rosenkål är små, kompakta, gröna kålhuvuden som växer längs en lång stam. De har en mild, nötaktig smak som blir sötare efter frost. Storleken varierar från 2,5-4 cm i diameter och de har tätt packade, ljusgröna till mörkgröna blad.

Användningsområden

  • Som sidorätt till kött och fågel
  • I sallader, både rå och tillagad
  • Ugnsstekt med bacon och kastanjer
  • I grytor och soppor
  • Som ingrediens i gratänger

Tips från kocken

Skär ett litet kryss i botten på större rosenkål för jämnare tillagning

Överkoka inte - det ger bitter smak och förstör näringsämnen

Rosenkål blir sötare efter frost, perfekt för höst- och vinterrätter

Prova att halvera och steka med snittytan nedåt för fin karamellisering

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, kompakta huvuden med friskt gröna blad utan gula eller bruna fläckar. Mindre rosenkål är ofta mildare i smaken. Undvik rosenkål med lösa eller öppna blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Rosenkål

Rosenkål + honung + balsamvinäger
Honungens sötma och balsamvinägerns syrlighet balanserar rosenkålens beska toner
Rosenkål + sesamolja + soja
Asiatisk twist där sesamoljans nötighet och sojans umami framhäver rosenkålens naturliga smaker
Rosenkål + äpple + valnötter
Äpplets friskhet och valnötternas krämiga struktur skapar en spännande kontrast till den rostade rosenkålen

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Rosenkål

  • Brysselkål (samma mängd)
  • Grönkål (dubbel mängd)
  • Savojkål (dubbel mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras i kylskåp i plastpåse med några hål för ventilation. Håller cirka 1-2 veckor. Kan även frysas efter kort förvällning.

Kultivering & historia

Rosenkål har odlats i Belgien sedan 1200-talet och fick sitt namn från huvudstaden Bryssel. I Sverige har den blivit en traditionell julgrönsak men äts numera året runt. Den har gått från att vara en ofta impopulär grönsak till att bli trendig tack vare nya tillagningsmetoder.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
43
Protein
3.4 g
Kolhydrater
9 g
Fett
0.3 g
Fiber
3.8 g

Vitaminer

Vitamin C
85 mg
Vitamin K
177 μg
Folat
61 μg

Mineraler

Kalium
389 mg
Järn
1.4 mg
Magnesium
23 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C och K
  • God källa till folat
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra för immunförsvaret
  • Stödjer benhälsa

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela rosenkålen kan användas, även bladen. Stammen kan användas i buljong..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept