Gustavs Kitchen

Röding, gravad

Gravad röding är en nordisk delikatess där färsk röding marineras med salt, socker och kryddor, vanligtvis dill. Fisken får mogna under några dagar vilket ger en len, silkeslen konsistens och en mild, elegant smak. Traditionellt är detta en älskad förrätt som serveras tunnt skivad med senapssås, dillstänk och bröd.

Användningsområden

  • Som förrätt
  • På smörgås
  • I sallader
  • Som del av julbordet
  • Som aptitretare

Så Väljer Du Rätt

Välj färsk, fast röding med blank och fast köttextur. Se till att fisken är korrekt gravad och förvarad kallt.

Roliga Smaker att Kombinera med Röding, gravad

Gravad röding + pepparrot + äpple
Pepparroten ger hetta som kontrasterar mot fiskens mjukhet, medan äpplet tillför en fräsch syrlighet
Gravad röding + brynt smör + kapris
Det brynta smörets nötiga toner förstärker fiskens smak, medan kaprisen ger en salt och pikant touch

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt, helst i kylskåp. Täck väl och konsumera inom 3-4 dagar efter gravning.

Kultivering & historia

Gravning är en urgammal konserveringsmetod i Norden som ursprungligen utvecklades för att bevara fisk under vintern. Röding är särskilt populär i de nordliga delarna av Sverige, där den fiskas i fjällsjöar och mindre vattendrag.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
117
Protein
16.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
5.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
12 µg
B12
3.2 µg

Mineraler

Selen
31.2 µg
Fosfor
280 mg

Hälsofördelar

  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Innehåller D-vitamin

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept