En tunn, söt växtbaserad dryck gjord genom att blöta, mala och sedan sila rispulver eller hela ris. Har en mild, något söt smak och en tunn konsistens som skiljer sig från traditionell mjölk. Ofta berikas med vitaminer och mineraler för att förbättra näringsvärdet.
Användningsområden
- Som dryck
- I flingor och müsli
- I bakverk
- Som bas i smoothies
- I kaffedrycker
Så Väljer Du Rätt
Välj obetydda varianter utan tillsatt socker. Titta efter berikade alternativ med extra kalcium och vitaminer.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Rismjölk
- Mandelmjölk (samma mängd)
- Havremjölk (samma mängd)
- Sojamjölk (samma mängd)
Förvaring
Förvaras kallt i kylskåp. Öppnad förpackning håller sig färsk 7-10 dagar. Oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur innan öppnande.
Kultivering & historia
Rismjölk har länge använts i asiatisk matlagning och har under senare år blivit populär som mjölkalternativ i västerländska länder, särskilt bland personer med laktos- eller mjölkproteinintolerans.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
120
Protein
1 g
Kolhydrater
22 g
Fett
2 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt fettinnehåll
- Ofta berikat med kalcium och vitamin D
- Lätt att smälta