Renfärs är ett magert, proteinrikt kött från ren, som är en traditionell del av samisk matkultur. Köttet har en distinkt, mild och något söt smak som skiljer sig från andra viltsorter. Det är mörkrött till färgen och har en fast, mager konsistens.
Användningsområden
- Köttbullar
- Grytbitar
- Burgare
- Tacos
- Grytor
- Stekar
Så Väljer Du Rätt
Välj färsk renfärs med jämn, mörkröd färg. Undvik färs med grå eller brun färgnyans. Lukten ska vara mild och färsk.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvara i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
Renen har varit avgörande för samernas överlevnad i de nordliga delarna av Sverige. Köttet har använts som näring i generationer och är en viktig del av den samiska mattraditionen, där varje del av djuret tas tillvara.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
120
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.5 μg
Järn
3.5 mg
Zink
4.5 mg
Mineraler
Kalium
300 mg
Fosfor
200 mg
Selen
35 μg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Låg fetthalt
- Rik på järn
- Bra källa till B-vitaminer